Privreda

RS nastavlja blagi ekonomski oporavak

RS nastavlja blagi ekonomski oporavak
RS nastavlja blagi ekonomski oporavak

BANJALUKA - Bruto domaći proizvod (BDP) RS u prvom polugodištu 2011. bilježi pozitivne stope rasta, čime se nastavlja lani započeti ekonomski oporavak nakon udara svjetske ekonomske krize 2009, pokazuju zvanični statistički podaci.

Ekonomija RS mjerena kroz BDP je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila rast od 1,6 odsto, a u drugom tromjesečju od 1,7 odsto, u poređenju s istim lanjskim kvartalima.

Zvaničnici RS ističu da su to ohrabrujući pokazatelji nakon što je prošle godine BDP nominalno iznosio oko 8,3 milijarde KM uz realni rast od 0,8 odsto, nakon pada od tri procenta iz 2009. godine.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, danas je, izlažući u Narodnoj skupštini izvještaj o stanju u privredi za 2010. godinu, kazao da je iz analize makroekonomskih, socijalnih i fiskalnih kretanja u prošloj godini vidljivo da RS bilježi blagi privredni oporavak.

Prema njegovim riječima, najveći realni rast BDP-a lani je bio u rudarstvu 11 odsto, prerađivačkoj industriji 4,5 odsto, ugostiteljstvu 3,6 odsto, te proizvodnji i snabdijevanju strujom, gasom i vodom tri odsto, dok je negativna stopa zabilježena u građevinarstvu od 7,9 odsto, poljoprivredi 5,7 odsto i ribarstvu 3,9 odsto.

Najveće učešće u strukturi BDP-a imala je industrija od 15,8 odsto, zatim, trgovina 12,4 odsto, poljoprivreda 10,7 odsto, te državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje 9,8 odsto.

Stvarno stanje u privredi daleko teže nego što to pokazuje statistika

Kovačević je istakao da je prošle godine ostvareno povećanje industrijske proizvodnje od pet odsto uz najveći doprinos rudarstva. Lanjski obim spoljnotrgovinske razmjene iznosio je 6,23 milijarde KM uz deficit od 1,87 milijardi KM i pokrivenost uvoza izvozom od 53,7 odsto.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS kazao je da su u RS u prošloj godini bile zaposlene 244.453 osobe, što je godišnje smanjenje za 5,5 odsto, dok je broj nezaposlenih povećan za 4,1 odsto, na 145.343.

Poslanici vladajućih partija kazali su da je iz izvještaja uočljivo da u RS, uprkos svim problemima koji opterećuju privredu, postoje pozitivni ekonomski trendovi, dok poslanici opozicije ukazuju da je ključni problem povećanje nezaposlenosti.

"RS je u 2010. imala najveći rast BDP-a i industrijske proizvodnje u regionu. Iako situacija nije sjajna, pozitivni ekonomski trendovi se nastavljaju, što potvrđuje rast BDP-a u prva dva kvartala 2011", kazao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.

Mladen Kršić, poslanik SDS-a, smatra da je stvarno stanje u privredi daleko teže nego što to pokazuje statistika, dok je šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić situaciju u privredi ocijenio alarmantnom i Vladi predložio donošenje vanrednih mjera u pravcu povećanja likvidnosti preduzeća, kao i osnivanje posebnog fonda za podsticaj izvoza.

Dragan Čavić, poslanik DP-a, kazao je da nije toliko važan BDP koliko njegova struktura, ukazujući na nedovoljno učešće prerađivačke industrije u odnosu na zemlje regiona i EU.

Poslanici Narodne skupštine RS će se o izvještaju o stanju u privredi RS za 2010. izjasniti na posebnom takozvanom danu za glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije