Privreda

Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu i trgovini

Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu i trgovini
Rad "na crno" najčešći u ugostiteljstvu i trgovini

BANJALUKA - U Republici Srpskoj (RS) je angažovanje radnika „na crno“ najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu.

Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva. 

Podaci Inspekcije rada RS pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme ... 

Inspekcija rada u RS je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti. 

Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo preduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti. 

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri krivične prijave. 

Po osnovu ugovora o radu kontrolisano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja. 

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge. 

S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organizovan i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije