Privreda

Radnici "Aide" i dalje na ulici

Radnici "Aide" i dalje na ulici
Radnici "Aide" i dalje na ulici

TUZLA - Prvi radni dan nove sedmice u Tuzli obilježili su novi protesti obespravljenih radnika. Ispred zgrade Vlade TK okupili su se nezadovoljni radnici Fabrike obuće "Aide", koji imaju jasne i konkretne zahtjeve, ali koje svi dosadašnji sazivi izvršne vlasti nisu uspjeli riješiti.

Ispred zgrade Vlade TK okupili su se nezadovoljni radnici Fabrike obuće "Aide", koji imaju jasne i konkretne zahtjeve, ali koje svi dosadašnji sazivi izvršne vlasti nisu uspjeli riješiti.

Radnici traže uvezivanje radnog staža, pokretanje proizvodnje ili materijalno zbrinjavanje, ako, kako poručuju, izvršna vlast nije u stanju pokrenuti mašine u pogonima.

"Milion puta smo ponovili da ćemo se za svojih 18 godina radnog staža boriti do smrti. Od toga nikada nećemo odustati po cijenu da padne mrtva glava. Pošto smo u stopostotnom vlasništvu države, tražimo da pokrenu proizvodnju, ali ne na mjesec ili dva, nego u kontinuitetu do kraja godine. Ako to nisu u stanju, neka nas materijalno zbrinu, jer smo mi u njihovom vlasništvu", govori Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata "Aide".

Prošle sedmice sindikalni predstavnici imali su bezuspješne pregovore sa predstavnicima Vlade i Skupštine TK.

"Razgovarali smo sa Ishakom Gergićem iz resornog ministarstva, ali naravno, nismo uspjeli ništa dogovoriti. Vlada je, kažu, u tehničkom mandatu. Međutim, oni primaju debele plate za 'tehnički mandat', a mi nemamo ni marke u džepu. Tražimo sastanak sa mandatarom za sastav nove vlade Begom Gutićem. Želimo ga upoznati sa problemima i zatražiti hitnu realizaciju naših zahtjeva", kaže Užičanin.

Gutić, sudeći po najavama, i zvanično će biti imenovan za premijera u petak,  kada je zakazana sjednica Skupštine TK. Do tada će radnici "Aide", ali i "Dite", "Konjuha" i "Livnice čelika" biti svakodnevno ispred Vlade TK.

                                                                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije