Privreda

Radnici Aide otišli kućama, Skupštini dali rok do 18. decembra

Radnici Aide otišli kućama, Skupštini dali rok do 18. decembra
Radnici Aide otišli kućama, Skupštini dali rok do 18. decembra

SARAJEVO - Poslije dvodnevnih protesta na ulicama Tuzle, radnici Fabrike obuće Aida iz pogona u Tuzli, Dubokom Potoku i Lukavcu su, nakon današnje vanredne sjednice Vlade TK, odlučili otići kućama.

"Vlada TK ne može riješiti naše zahtjeve bez Skupštine TK. Naredne proteste održat ćemo u vrijeme održavanja sjednice Skupštine TK. Dajemo rok Skupštini do 18. decembra da se konstituiše i da počnu raditi", kazao je Hasan Užičanin u ime Sindikata Aide, a prenosi Klix.

Vlada TK je razmatrala zahtjev radnika o isplati materijalne pomoći u iznosu od 400 KM. Zaključeno je kako se takva odluka ne može odobriti dok se ne usvoje izmjene i dopune budžeta TK za 2014. godinu. Za takvo nešto neophodno je da se oformi vladajuća koalicija u TK, a s tim u vezi sinoć je održan sastanak na kojem se dogovarao "koalicioni brak" između SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak.

Radnici Aide tražili su i da se u okvirni budžet za period 2015.-2017. uvrsti stavka o njihovom materijalnom zbrinjavanju u vrijeme nezaposlenosti. Vlada TK je taj zahtjev proslijedila Ministarstvu finansija. Uredu za zakonodavstvo, Kantonalnom pravobranilaštvu i Uredu za internu reviziju, koji trebaju odgovoriti na pitanje da li postoji zakonsko uporište za donošenje takve odluke.

Zahtjev za uvezivanje radnog staža radnicima Aide za proteklih 18 godina u Vladi TK su ocijenili nerealnim i neostvarivim. Prioritet za uvezivanje radnog staža imat će oni radnici koji su stekli pravo na penzionisanje.

U saopštenju Vlade TK navedeno je, između ostalog, kako policija ubuduće neće dozvoliti bilo kakve blokade saobraćajnica i drugih objekata, jer se na taj način, kako navode, ugrožava opšta sigurnost osoba i materijalnih dobara, kao i životi, zdravlje i imovina ostalih građana.

Podsjetimo kako je Fabrika obuće Aida u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona. U 2014. godini iz budžeta TK je na račun ovog preduzeća uplaćeno oko 250.000 KM budžetskih sredstava, a procijenjuje se kako su dugovanja Aide veća od 20 miliona KM. U Aidi je radno angažovano 317 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije