Privreda

Radnici "Feroelektra" pokušavaju zaustaviti krađu materijala, lopovi još u tunelu

Radnici "Feroelektra" pokušavaju zaustaviti krađu materijala, lopovi još u tunelu
Radnici "Feroelektra" pokušavaju zaustaviti krađu materijala, lopovi još u tunelu

Radnici Feroelektra u centru Sarajeva pokušavaju doći do nepoznatih počinilaca koji se, prema njihovom svjedočenju, još uvijek nalaze u rupi iskopanoj u asfaltu kroz koju su prošle sedmice nelegalno iznesene tone materijala.

Na lice mjesta stigle su i policijske snage, prenosi radiosarajevo.ba.

Pokušavaju komunicirati s osobama u improviziranom tunelu koje odbijaju izaći.

Navodno je u srijedu i četvrtak kroz probušenu rupu izneseno više od 20 tona raznih materijala, uglavnom aluminijskih i željeznih polica.

Nastavljeno iznošenje materijala

Radnici preduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo danas, sedmi dan, svjedoče iznošenju materijala iz prostorija direkcije preduzeća u centru Sarajeva, kazao je za Agenciju FENA predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Smajić.

Naveo je da to rade nepoznate osobe uime Stanić Investa s kojim  Feroelektro ima potpisan kupoprodajni ugovor, a koji je Sud u Sarajevu polovinom avgusta tekuće godine raskinuo zbog neizvršenja dogovorenih obaveza prema radnicima Feroelektra.

Korisnici prostora u blizini direkcije Feroelektra tvrde da proces iznošenja raznih materijala traje od srijede, protekle sedmice, a Smajić kaže da je za to vrijeme nelegalno izneseno oko sedam kamiona po 20 tona materijala.

Precizirao je da je kotlovnica već u potpunosti isječena, oprema za arhiv i dio stolarije.

S obzirom na to  da je te prostorije dugo vremena koristio UNDP Smajić kaže da je zgrada bila dovedena do savršenstva.

- Za 18 godina uradili su sve što je bilo potrebno, više nigdje nije bio potreban ni šaraf. Oni će sada to sve uništiti - navodi Smajić.

Naglasio je da je najgore u tome što materijal iznose kroz rupu koju su iskopali u ''Titovoj ulici'' i kroz koju su, ispod temelja, ušli u prostorije, a što, kako navodi, svjedoči nelegalnosti i kriminalu.

- Sav taj materijal će biti prodan u staro željezo, po minimalnoj cijeni. Stanići koriste 'vakuum prostor' uložili su žalbu na presudu kojom je raskinut kupoprodajni ugovor, a za to vrijeme kradu - naglašava Smajić.

Policija je danas odvela osobe koje su iznosile materijal zbog mogućnosti sukoba s radnicima Feroelektra, a Smajić kaže da su to uradili i juče, ali da je danas ponovo nastavljena aktivnost ulaženja u prostorije kroz rupu na ulici.

Podsjetio je da radnici Feroelektra platu nisu primili 27 mjeseci.

S kabinetom Gorana Stanića, vlasnika Feroelektra po ranijem ugovoru, nije bilo moguće telefonski stupiti u kontakt.

Foto: radiosarajevo.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije