Privreda

Radnici: Izazvaćemo kolaps saobraćaja

Radnici: Izazvaćemo kolaps saobraćaja
Radnici: Izazvaćemo kolaps saobraćaja

TUZLA - Sat vremena trajala je blokada najfrekventnije tuzlanske raskrsnice nakon što su na saobraćajnicu u naselju Irac izašli radnici uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.

Oni su, kao i svake srijede, nastavili svoju dugogodišnju bitku za pogažena radnička prava, a aktuelnoj i budućoj vlasti su poručili da nikada neće odstupiti od svojih zahtjeva.

"Osjećamo se prevareno, a kako i ne bismo kada stičemo dojam da resorni ministar u Vladi TK Mulaga Fejzić nema pojma u kakvom se položaju nalazimo", rekao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Istakao je da su ga radnici, između ostalih, predlagali za ministarsku poziciju, a da "im šest mjeseci nakon imenovanja na takav način vraća".

"Prave nas budalama, šalju u Sarajevo, iako znaju da je 'Dita' od kantonalnog, a ne od federalnog značaja. Sasvim je jasno da je Vlada TK kupovala vrijeme, kako se igrala sa nama. Njima i onima koji dolaze poslije njih poručujemo da nećemo odustati od zahtjeva", rekao je Mehmedović.

Radnici naglašavaju odgovornost Porezne uprave Tuzla, koja je sklopila sporazum sa većinskim vlasnikom, ali, kako kažu, na štetu radnika. Zbog toga najavljuju na narednim protestima i blokadu Porezne uprave.

"Dobro je poznato šta se dogodilo u februaru nakon višemjesečnog sistematskog ignorisanja radničkih zahtjeva. Dok se radnička pitanja ne riješe, vjerujte da neće biti mirne Bosne", poručuju nezadovoljni radnici.

Blokada saobraćajnice izazvala je gužve u Tuzli, a radnici za narednu srijedu planiraju i blokadu petlje Šićki Brod, čime bi bio prouzrokovan saobraćajni kolaps u TK.

"Imamo li drugog izbora nakon 57 mjeseci bez plata i isto toliko mjeseci neuplaćenih doprinosa. Nemamo, jer smo gladni", rekao je Mehmedović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije