Privreda

Radnici Konjuha i dalje ispred zgrade Opštine Živinice

SARAJEVO - Radnici drvoprerađivačkog preduzeća "Konjuh" iz Živinica proveli su noć u šatorskom naselju koje su postavili prije dva dana ispred zgrade Opštine Živinice zahtijevajući da im ova opština bude garant za kredit od dva miliona KM.

"Ovdje ostajemo do daljnjeg, dok se naši zahtjevi ne ispune", rekao je danas Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata preduzeća "Konjuh".

Naglašava da radnici i dalje zahtijevaju da Opština Živinice da garanciju za odobravanje kredita od dva miliona kojim bi se omogućilo povećanje broja radnika u preduzeću i pokretanje proizvodnje.

Juče je održana vanredna sjednica Opštinskog vijeća Živinice na kojoj je razmatrano stanje i plan revitalizacije privrednog društva "Konjuh".

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Živinice Began Muhić juče je rekao da je na sjednici izražena spremnost da Vijeće donese odluku o davanju garancije Razvojnoj banci FBiH za odobravanje kreditnog zaduženja preduzeću u vrijednosti od dva miliona KM.

Muhić je rekao da je Opštinsko vijeće zatražilo od Skupštine privrednog društva "Konjuh" i uprave preduzeća da u vrijednosti tražene garancije Opštini Živinice osigura zalog u nekretninama, odnosno u zemljištu u vlasništvu preduzeća.

"Čim skupština preduzeća završi svoj dio posla Opštinsko vijeće Živinice će donijeti odluku", najavio je Muhić, pojasnivši da je ovo jedino moguće rješenje i maksimum onoga što Opština može učiniti za to preduzeće.

"Opština nema pravo da bjanko daje garanciju jer bi to značilo da daje grant od dva miliona KM. Smatram da za to nemamo saglasnost ni 100.000 građana Živinica", dodao je Muhić.

S druge strane, predsjednik Sindikata radnika "Konjuha" Mevludin Trakić kaže da radnici nisu zadovoljni ovim zaključkom Opštinskog vijeća pošto za njegovu realizaciju treba duži period, a njima je potrebno hitno rješenje.

Radnici "Konjuha" i dalje potražuju dvadesetak plata, uvezivanje radnog staža i uplatu za penziono i zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije