Privreda

Radnici "Trudbenika" nisu dali da mašine "pretope" u plate

Radnici "Trudbenika" nisu dali da mašine "pretope" u plate
Radnici "Trudbenika" nisu dali da mašine "pretope" u plate

DOBOJ - Dio radnika Tvornice kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik", koji štrajkuju od 9. februara tražeći isplatu 15 zaostalih plata, spriječili su u petak odvoz rashodovanih mašina i materijala, koji su odlukom Uprave preduzeća prodati u staro gvožđe, kako bi radnicima bila isplaćena jedna i po plata iz prošle godine.

"Ljudi su došli kamionima, nas niko nije obavijestio. Odjednom počeše ulaziti, a radnici su im rekli da ne mogu. Gdje su pare, prvo da vidimo gdje su pare?! Petnaest plata nismo primili", kaže radnik Milenko Cvijanović.

Njegov kolega Zoran Vuković navodi da im je rečeno da je to jedini izvor sredstava iz kojeg im se može platiti i da je to odluka Upravnog odbora.

"U ime Štrajkačkog odbora sam uvršten u komisiju da popišemo šta je to otišlo i koliko. Kamioni su se vratili prazni", pojašnjava on.

Od prodaje starih mašina i repromaterijala koji nisu u upotrebi tridesetak godina inkasirano bi bilo oko 120.000 KM. Zoran Filipović, član Upravnog odbora "Trudbenika", kaže da bi taj iznos bio dovoljan da se radnicima isplati 60 odsto aprilske plate iz prošle godine, a za desetak dana i majska.

"U četvrtak naveče smo izabrali najpovoljnijeg ponuđača i ugovor je isto veče napravljen, danas je trebalo do 10 sati da se to završi i da se uplati na žiro račun, da bi se mogle isplatiti plate. To bi išlo preko računa firme 'Energy', koja je u vlasništvu 'Trudbenika' i čiji račun je prohodan, jer je 'Trudenikov' blokiran", kazao je u petak Filipović.

Bez pomoći lokalne i republičke vlasti ne možemo izaći iz sadašnje situacije, upozorava Luka Miloš, direktor "Trudbenika", i dodaje da ne mogu sprovesti narudžbu vrijednu oko 300.000 KM.

"Trudbenik" ima više od 300 mašina, a nakon poplave je osposobljeno oko 75 na kojima se može raditi osnovni proizvodni program. Vlada RS je odobrila "Trudbeniku" odgodu plaćanja na 60 mjeseci sa grejs periodom od godinu dana 3.130.000 KM obaveza po osnovu poreza i doprinosa, a pozitivan odgovor očekuju i na zahtjev da se odgodi plaćanje obaveza u iznosu od 1,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije