Privreda

Radnici "Unisa" danas nisu dobili obećanu platu

Radnici "Unisa" danas nisu dobili obećanu platu
Radnici "Unisa" danas nisu dobili obećanu platu

DERVENTA - Isplata plate iz decembra 2013. godine radnicima Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente ni danas nije počela, a novi termin je utorak, 23. decembar, rekla je Srni predsjednik Sindikalnog odbora Radosava Milanković.

Milankovićeva je rekla da joj je generalni direktor jutros u telefonskom razgovoru rekao da "nije `legao` novac za isplatu i da je novi termin utorak u 12.00 časova".

"Juče smo održali jednočasovni štrajk upozorenja, imali smo obećanje koje nije ispunjeno, i sada nam predstoji naredna sedmica koja je odlučujuća za radnike", kaže Milankovićeva.

Prema njenim riječima, uprava fabrike se početkom godine obavezala da radnici i dok su na čekanju ostaju kao stalno zaposleni i prema njima imaju sve zakonske obaveze.

Većinski vlasnik "Unis - Fabrike cijevi" iz Dervente od 2002. godine je grupacija "Balkan stil", koji je osnovan 1995. godine u Lihtenštajnu. NJena glavna poslovna djelatnost je proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od čelika.

Polovinom 2013. godine kapacitet "Unisa" dostigao je 360.000 tona cijevi godišnje sa početnih 40.000 tona koliko je iznosio u godini privatizacije.

U oktobru 2013. godine oko 530 radnika poslato je kući sa dugovanjem od 10 plata i neplaćenim obavezama za doprinose. Većinski vlasnik i još aktuelna uprava tada su obećali da će izmiriti sve obaveze i vratiti ih na posao.

Radnici "Unisa" dogovorili su se sa upravom, poslije generalnog štrajka u februaru ove godine, da proizvodnju počne 120 radnika, te da se svakog petka u međuvremenu isplaćuju zaostale plate iz 2013. godine i da niko od radnika na čekanju neće ostati bez posla.

Radnik fabrike i član Štrajkačkog odbora Bojan Ikanović kaže da je proizvodnja bila počela u martu i aprilu, da su, prema dogovoru sa poslodavcem, dobili tri plate iz prošle godine, a onda je proizvodnja opet stala.

Prema njegovim riječima, nekoliko radnika iz fabrike u više navrata je pozivano da obavi manje poslove, a kao rješenje problema za radnike pominjalo se da firmi treba da bude odobren veliki kredit koji će riješiti sve probleme.

Štrajkački odbor je ranije odlučio da generalni štrajk započne 26. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije