Privreda

Radnici "Veterinarske stanice" Sarajevo i dalje u štrajku

SARAJEVO - Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.d. Sarajevo od 27. oktobra su u štrajku, a do sada nisu uspjeli riješiti niti jedan od problema koji, kako navode, uništava to preduzeće.

Radnici navode da sada nisu samo oni ugroženi, nego cijeli Kanton Sarajevo, s obzirom na to da su se pojavili novi slučajevi bruceloze.

Predsjednik Štrajkačkog odbora tog preduzeća Dženan Rizvo za Agenciju Fena kaže da je sada situacija najozbiljnija, te da su još uvijek prisutni isti problemi koji usporavaju i blokiraju rad preduzeća.

Radnici su tražili smjenu vršioca dužnosti direktora Senada Arnautovića i da im se isplate neisplaćene plate i uplate doprinosi.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo donijelo je Rješenje o smjeni Arnautovića. Međutim, iz preduzeća navode da se desilo ono čega su se bojali, a to je da će Arnautović opstruirati primopredaju dužnosti i nastaviti ometati normalno funkcionisanje preduzeća.

Na funkciju v.d. direktora imenovan je Igor Jerković, ali nije upisan u sudski registar i nema pečat. Predmet je na sudu, a Rizvo kaže da se nada da će ubrzo biti riješen, te da će Jerković moći da obavlja funkciju na koju je imenovan. To bi, smatra, stabilizovalo preduzeće i počeli bi se rješavati probleme.

Savez samostalnih sindikata BiH je u saopštenju upozorio na opasnosti i brojne probleme koji su posljedica štrajka preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.d. Sarajevo.

Naglasili su da se svakodnevno nagomilavaju problemi u preduzeću, da su radnici na rubu egzistencije, da je neisplaćeno šest plata, sedam toplih obroka, te da im je neuvezan radni staž.

"Preduzeće i dalje svjesno uništava, zbog ličnih interesa, Senad Arnautović", istakli su oni.

Podsjetili su i da preduzeće svakodnevno kažnjavaju inspekcijski organi zbog nerada, a sve zbog samovolje Arnautovića koji, kako navode, sebi uzima za pravo "da pati 50 radnika i uništava imovinu Kantona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije