Privreda

Radnici bez pasoša ne mogu preko granice

Radnici bez pasoša ne mogu preko granice
Radnici bez pasoša ne mogu preko granice

SARAJEVO - Kolona obespravljenih radnika iz nekoliko propalih preduzeća u Federaciji BiH /FBiH/ stigla je na granični prelaz u Orašju sa namjerom da napusti BiH, ali su im granični policajci rekli da u Hrvatsku mogu preći samo uz važeće putne isprave.

"Mi tražimo kolektivno iseljenje, mi idemo iz zemlje", rekao je potpredsjednik Sindikata Fabrike namještaja "Konjuh" Mujo Gavranović jednom od graničnih policajaca, na šta je jedan od graničara odgovorio da bez pasoša neće moći.

Pitajući kako granicu prelaze narko dileri, Gavranović je zatražio od pripadnika Granične policije da ne gledaju na radnike i da ih puste da idu.

Granična policija je zatim zamolila radnike da se pomjere u stranu i oslobode kolovoznu traku, što su oni i i uradili.

Radnici ističu da će, uprkos hladnom vjetru i snijegu, ostati ispred graničnog prelaza, prenosi portal "Kliks".

Oko 120 radnika Fabrike obuće "Aida", Fabrike deterdženata "Dita" i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica je u srijedu, 24. decembra, krenulo iz Tuzle pješice prema granici sa Hrvatskom s namjerom da se isele iz BiH.

Radnici, između ostalog, traže uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje u vrijeme nezaposlenosti, pokretanje proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije