Privreda

Radnici blokirali glavne saobraćajnice

Radnici blokirali glavne saobraćajnice
Radnici blokirali glavne saobraćajnice

TUZLA - Radnici Fabrike obuće "Aida" iz Tuzle, Lukavca i Dubokog Potoka danas su blokirali glavne gradske saobraćajnice zbog zaključka Vlade TK da je njihov zahtjev za isplatu materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti neosnovan.

Blokadom raskrsnica u naselju Irac i kod BKC-a, Tuzla je dovedena u saobraćajni kolaps, a nezadovoljni radnici oslobodili su samo jednu traku za izlaz iz grada.

"Imali smo novi sastanak s premijerom Bahrijom Umihanićem i ministrima u Vladi TK. Oni su nam ponudili isplatu socijalne pomoći, ali ne i materijalno zbrinjavanje. Izašli smo pred radnike, saopštili im ponudu Vlade TK, a oni su odbili da napuste raskrsnice. Ne znam koliko ćemo još ovdje ostati. Narod je nezadovoljan i ogorčen", kaže Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata Fabrike obuće "Aida".

Iz Vlade TK poručili su da topli obrok u "Aidi" nije 1,5, već tri KM, te da dnevnica nije pet KM, već 10 KM. Također, naveli su da su samo u ovoj godini na račun "Aide" prebacili blizu 250.000 KM budžetskih sredstava.

"Tačno je da je topli obrok tri KM, ali šta nam to znači kada u preduzeću nema proizvodnje. Neka nam pokrenu proizvodnju ili, ako to ne mogu, neka nas materijalno zbrinu. Drugog rješenja nema", kaže Užičanin.

Predstavnici radnika nekoliko uništenih preduzeća sa područja TK, koji su u noći između srijede i četvrtka prespavali u Skupštini TK, također su imali razgovore sa Umihanićem i ministrima u Vladi TK. Oni traže da im bude isplaćeno po 400 KM materijalne pomoći, a ako nova Vlada TK ne bude konstituisana u narednih 15 dana da budu materijalno zbrinuti u 2015. godini.

"Umihanić je rekao da pare nisu problem ako poslanici u Skupštini TK prihvate naše zahtjeve. Mi ćemo danas imati novi razgovor s Kolegijem Skupštine TK, a za ponedjeljak je zakazan nastavak konstituirajuće sjednice i hitna sjednica Skupštine TK", rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Predstavnici radnika, koji su u Skupštinu TK upali u srijedu, trebalo je juče popodne da napuste ovu zgradu, ali to nisu učinili do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Umihanić je rekao da će sutra biti održana sjednica Vlade TK na kojoj će se razgovarati o zahtjevima radnika.

"Novac postoji, ali nisam siguran da postoji zakonska opravdanost za isplatu. Ipak, o tome ćemo razgovarati na sjednici Vlade TK i radnicima saopštiti donesene zaključke", rekao je Umihanić.

Ako Skupština TK prihvati zahtjev Sindikata solidarnosti, iz budžeta, koji je u milionskom deficitu, izdvojit će se oko 280.000 KM za isplatu po 400 KM za 700 radnika, a ako takvo materijalno zbrinjavanje uđe u budžet TK za 2015. godinu, za tu namjenu će biti izdvojeno oko 3,4 miliona KM.

Riječ je o preduzećima "Dita", Konjuh", "Poliolchem", "Guming", "Gredelj-Revom", "Tuzlaputevi", "Borac Banovići" i "Hotel Tuzla", koja su privatizovana i koja godinama nisu u vlasništvu TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije