Privreda

Radnici čekaju odluku Vlade

Radnici čekaju odluku Vlade
Radnici čekaju odluku Vlade

TUZLA - Radnici Fabrike obuće "Aida“, "Dite“, "Livnice“ i "Konjuha“, koji su u srijedu u jutarnjim satima krenuli pješke prema Graničnom prijelazu Orašje u namjeri da napuste BiH, još se nalaze u mjestu Ormanica, gdje su i prenoćili.

Potpredsjednik Sindikata radnika "Aide“ Hasan Užičanin kazao je Agenciji Fena da radnici čekaju ishod vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona, za koju su informisani da je zakazana za 8.30 sati.

Dodao je da ih je sinoć posjetio premijer TK-a Bahrija Umihanić, koji im je rekao, kako navodi, sve ono što već znaju, "da novca ima, ali da se traži način kako da se isti prebaci".

- To nas ne interesuje. Oni su imali tri mjeseca da nađu način za to. Ako Vlada TK-a riješi jednokratnu pomoć najvjerovatnije da se narod vraća, ali mi imamo zahtjeve kad dođemo u Tuzlu, da dalje nastavimo svoju borbu. Mi ne odustajemo od svoja tri zahtjeva - poručio je Užičanin.

Međutim, kako je upozorio, ako informacija s vanredne sjednice Vlade TK-a ne bude povoljna za radnike, oni kreću dalje.

Jednokratna pomoć za radnike

 S namjerom da što hitnije riješi zahtjeve radnika firmi s poteškoćama, Vlada Tuzlanskog kantona jutros je razmatrala mogućnosti za odobravanje jednokratne socijalne pomoć u skladu sa usvojenim Izmjenama i dopunama budžeta TK za 2014. godinu.

Vlada TK zadužila je resorna ministarstva da do 13 sati, kada je zakazana vanredna sjednica, u saradnji s Crvenim križom Tuzlanskog kantona iznađu zakonske mogućnosti za realizaciju jednokratne pomoći za 880 radnika firmi s poteškoćama sa područja Tuzlanskog kantona, saopštio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije