Privreda

Radnici fabrike Lijanovići traže plate

Radnici fabrike Lijanovići traže plate
Radnici fabrike Lijanovići traže plate

ŠIROKI BRIJEG - U krugu fabrike "Lijanovići" u Širokom Brijegu danas je više od stotinu bivših radnika ove firme opet protestovalo tražeći isplatu zaostalih plata, s obzirom na to da neki od radnika čak 16 mjeseci nisu primili plate.

Radnicima već 12 godina nije uplaćen radni staž, a pogotovo su uznemireni zbog priča da će firma biti iznajmljena turskim preduzetnicima, jer na jednim od ulaznih vrata u sjedište firme Lijanovića stoji natpis preduzeća "Asja", prenose federalni mediji.

Jedan od radnika Andrija Kraljević rekao je da im ne smeta ako je neko uzeo firmu - neka nastavi da radi, te da oni traže samo svoje što su zaradili i ništa drugo.

"Mi nismo vandali, ne želimo uništavati imovinu firme. Dolazimo ovdje da ih upozorimo da smo još živi i da postojimo, jer je ovo sve sramotno", istakao je Kraljević.

Marina Knezović, jedna od bivših radnika ove firme, kaže da je tokom 13 godina rada samo prve godine bila osigurana, te da ima i novčana potraživanja od 4.070 KM.

Ona kaže da su radnici od 2003. godine bili primorani da potpišu da pristaju da idu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje i da će ih nakon tri mjeseca ponovo osigurati.

Svi radnici su, kaže ona, radili na crno, a pred dolazak inspekcije, za što su uvijek imali dojavu, bježali su iz prostorija firme i krili se dok inspekcija ne ode.

Na prostestu se se okupili radnici, vozači, skladištari i prerađivači iz Lijanovićevih firmi Junita, Alpen Mit, ZDI Produkt, Laktat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije