Privreda

Radnici iz pet preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona traže svoja prava

SARAJEVO - Oko 200 radnika iz pet preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona protestovalo je danas ispred Kantonalnog suda i Vlade ovog kantona, zahtijevajući ispunjavanje njihovih prava.

Radnici upozoravaju sud i vlast da će se i dalje boriti za svoja prava, a već za sutra zakazani su novi protesti ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, gdje će biti održana redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Radnici su najavili da će od kantonalne Skupštine tražiti da prekine redovnu i da organizuju tematsku sjednicu o stanju u privredi na području kantona.

"Predlažemo im da pronađu novac i pokrenu proizvodnju u `Diti` i `Konjuhu`, jer će tako sačuvati oko 1.000 radnih mjesta. Takođe, poručujemo im da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti otvaranje stečajnih postupaka u Fabrici deterdženata `Dita` i drvoprerađivačkom preduzeću `Konjuh` iz Živinica", rekao je jedan od radnika Sakib Kopić.

Radnici su se dogovorili da i dalje, svake srijede, protestuju ispred Kantonalnog suda i Vlade, a dogovoriće i masovni odlazak u Sarajevo na proteste ispred relevantnih institucija, prenosi portal "Kliks".

Radnici traže da im se obezbijedi pravo na zdravstvenu zaštitu, te da se radnicima bez ikakvih primanja isplati jednokratna novčana pomoć od 500 KM. Od Kantonalnog suda zahtijevaju da se realizuju izvršne presude.

Iz Kantonalnog suda i Vlade radnicima se niko nije obratio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije