Privreda

Radnici odlučni da idu do kraja

Radnici odlučni da idu do kraja
Radnici odlučni da idu do kraja

PELAGIĆEVO - Kada se očekivao povratak oko 200 radnika iz Ormanice, kod Gradačca, kućama u Tuzli i Živinicama, dogodio se neočekivani obrat. U petak oko 12.25 radnici su odlučili: "Idemo dalje" i nastavili pješačiti prema graničnom prelazu sa Hrvatskom u Orašju.

Prije njih, najuporniji radnici fabrike "Aida", iz bivše diskoteke "Colosseum" u Lončarima, gdje su prespavali, krenuli su dalje prema Orašju.

"Čekali smo Vladu TK do 13 sati, ali kada smo ih posljednji put nazvali, rečeno nam je da je premijer Bahrija Umihanić na džuma namazu. Novac koji su nam obećali ne bi bio operativan do kraja dana, dolazi vikend, a mi bismo to tek dobili u ponedjeljak ili utorak, a možda ni tada. Neće nas više praviti budalama. Odlučili smo da idemo do kraja", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Radnici su prihvatili prijedlog Umihanića da im se isplati po 300 KM i da im se dodijeli bon u vrijednosti od 100 KM.

"Rečeno nam je da 300 KM nije problem, jer se za taj iznos ne mora platiti porez. Tražili su mogućnost dodjele vrijednosnog bona. Mi smo prihvatali i paket s namirnicama. Premijer nam je slao svog vozača s nekakvim papirima da potpišemo. Nismo na to pristali, a kada nam je rečeno da je otišao na džuma namaz i da će tek poslije toga tražiti mogućnost za dodjelu vrijednosnog bona, mi smo odlučili da krenemo dalje", kaže Mehmedović.

Ogorčenje, kako kažu, nakon još jedne podvale je ogromno, a radnici kažu da će izdražati iako ih je u petak na putu ka granici pratilo izuzetno hladno vrijeme, ali ih ni to nije pokolebalo.

"Stigli smo do Pelagićeva. Najvjerovatnije ćemo prenoćiti, a onda u subotu krenuti na posljednju etapu puta ka Orašju", kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika.

Nekoliko radnica vraćano je kući zbog zdravstvenih problema, dok mobilne ekipe ljekara prate kolonu i pružaju im adekvatnu pomoć.

Radnici "Aide", koji su krenuli dalje pješke iz Lončara, kažu da su ispraćeni "ružnim povicima iz 'Colosseuma', gdje su s ostalim radnicima proveli noć na petak". "Nekoliko sati kasnije i oni su krenuli za nama. Valjda su shvatili da se aktuelnoj vlasti ne može vjerovati", kaže Hasan Užičanin iz Sindikata "Aide".

Ističu da su ih mještani Pelagićeva i drugih naselja u RS dobro dočekali i nudili im hranu.

"Važnija nam je ona topla ljudska riječ, a dobijali smo ih od tih ljudi. Neki su nam davali i novac da kupimo sebi nešto usput", govore radnici "Aide".

U blizini mlina "Posavina" zaustavio se automobil, a državljanin BiH na privremenom radu u Austriji radnicima je davao novac da im se nađe za put.

"Vratićemo se samo ako nam obezbijede uslove za dostojanstven život. Ne tražimo mi od njih novac svaki mjesec. Neka nam obezbijede posao i nikakvih problema s nama neće imati", kaže Užičanin.

Oni planiraju dolazak na granični prelaz Orašje, a onda je, kako kažu, sudbina u rukama graničara.

Dvije stotine radnika u noći između petka i subote trebalo je da prespava na području općine Orašje, dok je grupa od sedam radnika stigla u prostorije MZ Centar u Orašju, gdje takođe treba da prespavaju, a ove subote ujutro će krenuti ka granici sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije