Privreda

Radnici preduzeća ZOI ´84 ponovno protestuju

SARAJEVO - Radnici Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) ZOI '84 okupili su se i jutros ispred zgrade direkcije ovog preduzeća kako bi mirnim protestima izrazili nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze.

"Razlog za štrajk upozorenja jeste nepoštivanje obaveza poslodavca po osnovu isplate neisplaćenih plata radnicima s pripadajućim doprinosima za PIO i zdravstveno osiguranje. To je jedan od najvećih razloga zbog čega se ovo dešava", kazao je Alija Hodžić, predsjednik Sindikata ZOI '84.

"Mogu da shvatim", nastavio je Hodžić, "da je jedino rješenje, kao što je i rečeno, dugoročni kredit koji se očekuje, odnosno podrška Skupštine Kantona Sarajevo i poslanika da glasaju za to, da bi banka nama mogla dati dugoročni kredit od osam miliona KM."

Kazao je da bi "automatizmom dobijanja te saglasnosti i dobijanja kredita od banke, bila isplata svih plata, odnosno doprinosa svim uposlenicima".

"Volio bih da poslanici u Skupštini KS imaju razumijevanja i da se stave u poziciju ovih uposlenika koji nisu dobili plate", kazao je Hodžić.

Radnici ZOI '84 nisu primili 7 plata, a od 2012. im nije uplaćeno zdravstveno i penziono osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije