Privreda

Radnici prepješačili 20 kilometara

Radnici prepješačili 20 kilometara
Radnici prepješačili 20 kilometara

GRADAČAC - Radnici Fabrike deterdženata "Dita", Fabrike obuće "Aida", Fabrike namještaja "Konjuh" i Livnice čelika danas su prepješačili novih 20 kilometara prema graničnom prelazu u Orašju kako bi napustili BiH.

Nakon noćenja u Sportskoj dvorani u Srebreniku, radnici iz TK krenuli su ka području općine Gradačac, a nakon što su se uspeli na prevoj Ormanica i prošli kroz tunel, odlučeno je da se stacioniraju u nekadašnjem ugostiteljskom objektu "Colosseum" i da tu dočekaju današnji dan i posljednju etapu puta ka Orašju ukupne dužine od 70 kilometara.

"Možda bismo mogli prepješačiti i više, ali radnici su već iscrpljeni i treba nam odmor. Na Ormanici ćemo pratiti razvoj situacije na Skupštini TK, a ako budu usvojeni i realizovani naši zahtjevi, moguće je da se vratimo kućama", rekao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata "Dite".

Radnicima su aktivisti Crvenog krsta/križa podijelili hranu i sokove, a obezbijeđene su im deke i spužve na kojim će odmarati i spavati.

"Svako ko misli da ćemo odustati grdno se vara. Ja bih išao do kraja, iako ima prijedloga da se vratimo ako nam uplate jednokratnu novčanu pomoć. Također, imamo informaciju da će nam omogućiti ulazak u Hrvatsku", priča Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata "Aide".

Radnici u koloni bili su dobro raspoloženi. Kažu da će sve nedaće lakše prebroditi ako budu zajedno.

"Imam žuljeve na nogama i promrzla sam, ali ne pada mi na pamet da se vratim", rekla je Amela, radnica "Aide".

Radnici četiri preduzeća, njih oko 200, danas su se pripremili za hladnu noć koja je bila pred njima. U međuvremenu je zasjedala Skupština TK, a shodno očekivanjima, Senad Alić iz SDA izabran je za predsjednika tog zakonodavnog tijela.

"Niko nas iz političkih partija nije zvao. Nas oni ne zanimaju. Pokazali su svih ovih godina koliko im je stalo do radnika", kaže Hasan Užičanin.

Općina Gradačac im je obezbijedila ručak i večeru, te spužve i deke. Jedna radnica je zbog problema sa zdravljem vraćena kući, dok je drugim radnicima sa žuljevima i zdravstvenim problemima ukazana pomoć u sanitetskim vozilima.

Imamović: Ne napuštajte BiH

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, pozvao je radnike da ne napuštaju BiH.

"Želim da znate da podržavam vaše zahtjeve. Molim vas da ne napuštate BiH, da se vratite u Tuzlu i Živinice, i da se ovdje zajedno borimo za vaša prava", rekao je Imamović.

Poslanicima Skupštine TK poručio je da su se nudili biračima, osvojili mandate, primili visoke paušale i da su dužni svojim najvažnijim prioritetom smatrati zahtjeve obespravljenih radnika.

Vraćaju se ako dobiju pomoć

Predstavnici sindikata uništenih preduzeća iz TK dogovorili su se da sačekaju odluku Skupštine TK.

Ako im bude odobrena isplata novčane pomoći od 400 KM, vratit će se kućama i nastaviti pregovore sa Vladom TK o ostalim zahtjevima. Ako takva odluka ne bude donesena danas u devet sati, idu prema Orašju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije