Privreda

Radnici smijenili premijera TK

Radnici smijenili premijera TK
Radnici smijenili premijera TK

TUZLA - Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona, podnio je danas ostavku, popustivši pod pritiskom nakon što su radnici Fabrike obuće "Aida" i još nekoliko preduzeća četvrti dan protestovali u Tuzli.

Ovaj potez prvog čovjeka izvršne vlasti prolongirao je zakazane blokade saobraćajnica u Tuzli, a predstavnici radnika su jučer nakon protesta ispred zgrade Vlade TK održali pregovore sa Miralemom Nuhanovićem, ministrom finansija, i još nekoliko ministara u Vladi TK, koji su u poslijepodnevnim satima urodili plodom.

"Tražili smo da radnici dobiju socijalnu pomoć dok ne počnu raditi.  Dogovorili smo se da tražimo po 300 KM, ali nam je Nuhanović rekao da na poziciji tekuće rezerve raspolažu sa 49.000 KM. Izračunali smo da je to po 150 KM po radniku, otišli u preduzeće i prihvatili takav prijedlog Nuhanovića", rekao je Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata "Aide".

Radnici "Aide" kažu da će na isplatu obećanog novca čekati do naredne srijede. Ako ih ponovo izvaraju, planiraju da bez bilo kakve najave blokiraju dvije glavne raskrsnice u Tuzli.

"Narod neće moći niko kontrolisati. Imali smo strpljenja, prihvatili njihov prijedlog i odustali od najavljene blokade. Međutim, ako nas prevare, nikakvih dogovora više neće biti", kaže Užičanin.

Ranije je Vlada TK radnicima dogovorila posao, odnosno obećala da će do kraja novembra u proizvodnim pogonima biti radnici iz Tuzle i Dubokog Potoka, dok će radnici iz Lukavca morati imati još malo strpljenja.

Riječ je o poslovima za italijanskog partnera, koji su dogovoreni za fabriku u Gračanici, a višak poslova bit će proslijeđen u "Aidu".

"I dalje je naš prvi prioritet obezbjeđivanje posla. Ali, moramo se boriti i za socijalnu pomoć, jer od augusta nemamo ni tih pet KM dnevnice. Nećemo odustati od uplate doprinosa, jer imamo veliki broj radnika koji je stekao uslove za penzionisanje", kaže Užičanin.

Umihanić je jutros podnio ostavku, ali je samo sat kasnije bio na Međunarodnom aerodromu Tuzla gdje je prisustvovao potpisivanju ugovora sa "WizzAirom". Nije jasno ko će i hoće li odlučivati o Umihanićevoj ostavci, jer je mandat Skupštine TK istekao, a nova još nije konstituisana.

Umihanić je na novinarska pitanja odgovarao kontrapitanjem: "Imate li drugih pitanja?" Ipak, dao je odgovor na pitanje o tome kako on vidi Tuzlanski kanton u naredne četiri godine.

"Ako ne bude zapošljavanja ljudi, strmoglavi pad Tuzlanskog kantona je neminovan. Moramo promijeniti prioritete i okrenuti se zapošljavanju", kazao je Umihanić.

Zapošljavanje je bilo prioritetni zadatak Umihanićeve, ali i vlade Seada Čauševića. Međutim, u vrijeme njihovih mandata broj nezaposlenih u TK se povećava, tako da ih trenutno u ovom kantonu ima više od 100.000.

Problemi u "Aidi" nisu od jučer, a u proteklih desetak godina na račun preduzeća je prebačeno nekoliko miliona KM, koji su potrošeni za materijalno zbrinjavanje radnika.

Uprkos milionskim tranšama proizvodnja u "Aidi" nikada nije profunkcionisala u punom kapacitetu, a kupovina "socijalnog mira" nije riješila dugogodišnje nagomilane probleme.

I prethodna Vlada TK je "pala" pod pritiskom radnika i trodnevnih februarskih uličnih demonstracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije