Privreda

Radnici traže plate, Uprava i dalje obećava

Radnici traže plate, Uprava i dalje obećava
Radnici traže plate, Uprava i dalje obećava

DERVENTA - Obećanje da će im u naredna dva dana biti isplaćen dio plate za decembar 2013. i plata za januar 2014. godine, te najava da bi do kraja marta mogla početi proizvodnja, koja je stala prije više od godinu dana, nije bilo dovoljno da 407 radnika derventske Fabrike cijevi "Unis" prekine generalni štrajk koji su danas započeli.

Naime, radnici kojima se duguje 13 plata, dok im radni staž nije uplaćivan osam godina, stava su da im se već godinu dana obećava da će dobiti svoje plate, ali da od toga nikada ne bude ništa, tako da sumnjaju i u ova obećanja koja su dobili od Uprave preduzeća.

"Kad plata legne, onda možemo da vjerujemo, jer tako se događalo više puta. Znači, i dalje smo u štrajku, a što se tiče proizvodnje, na putu smo za pregovore", izjavio je Branko Rauković, predsjednik Štrajkačkog odbora.

On misli da će teško doći do tog cilja, jer teba deblokirati fabriku.

"U velikoj je blokadi, puno dužnika, mislim da je to nemoguće. Realno, jedino kada bi uključili resorno ministarstvo da pomogne, i Vlada RS, i država, jer ne vjerujem da većinski vlasnik ima toliko novca da se može ovo odblokirati", smatra Rauković.

Milorad Balešević, dugogodišnji radnik "Unisa", podsjeća da im godinu dana obećavaju da će dobiti plate i da je sada krajnje vrijeme da jednom dođe kraj tome.

"Mislim da je ovaj put nešto realnije obećanje, ali vidjećemo. Ja živim na selu, bavim se poljoprivredom, i od toga preživljavam", priča on.

Sa druge strane, Mile Georgievski, direktor "Unisa", koji se danas pojavio pred štrajkačima, među kojima mnogi nisu krili suze, i saslušao sva njihova pitanja i nedoumice, rekao je da nakon isplate dva zaostala primanja slijede aktivnosti na pokretanju zaustavljene proizvodnje, a ključna je deblokada računa fabrike i obezbjeđenje sredstava.

"Neka dinamika koju ću da tražim od onih koji obezbeđuju sredstva je da se negde do kraja februara obezbede sredstva za pokretanje proizvodnje i da se onda stupi u nabavku repromaterijala. Do sada je praksa bila mesec dana za nabavku repromaterijala, znači očekujem pokretanje proizvodnje krajem marta", kazao je Georgievski.

Prema njegovim riječima, za proizvodnju od 5.000 tona mjesečno potrebno je deset miliona KM, a novac treba da obezbijedi većinski vlasnik, grupacija "Balkan Steel", koja je osnovana u Lihtenštajnu 1995. godine i čija je glavna poslovna djelatnost proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od njega.

Georgievski je kazao da je fabrika prezadužena, ali nije želio da otkrije o kojoj cifri se radi, te je dodao da sudbina fabrike zavisi od dogovora većinskog vlasnika sa bankama, ali i s resornim ministarstvom.

Početku generalnog štrajka i razgovoru predstavnika Sindikalne organizacije fabrike i Štrajkačkog odbora sa generalnim direktorom prisustvovao je i Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, koji je rekao da generalni štrajk ostaje na snazi do daljeg.

Inače, "Unis", koji je svojevremeno bio najznačajniji izvoznik iz BiH na tržište EU, od oktobra 2013. godine nalazi se u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje. Tada je oko 530 radnika ovog nekadašnjeg giganta poslato kući, dok se preduzeće suočava s nemogućnošću izmirenja višemilionskih kreditnih obaveza, za koje im je, između ostalog, garancije davala i Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije