Privreda

Radnici traže razgovor sa novoizabranim zvaničnicima

Radnici traže razgovor sa novoizabranim zvaničnicima
Radnici traže razgovor sa novoizabranim zvaničnicima

SARAJEVO - Radnici nekoliko propalih preduzeća iz Tuzlanskog kantona, njih oko 150, koji u znak protesta pješke idu prema Hrvatskoj zbog nebrige vlasti za njihove probleme, prenoćili su u Orašju i traže da sa njima razgovaraju novoizabrani članovi kantonalne zakonodavne vlasti.

Radnici Fabrike obuće "Aida", Fabrike deterdženata "Dita" i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica traže da u Orašje dođu novoizabrani predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić, potpredsjednik skupštine Slađan Ilić i predsjednici klubova parlamentarnih stranaka, da bi sa njima održali sastanak.

"Neka sa sobom povedu novog mandatara za saziv Vlade Tuzlanskog kantona, oni znaju ko je to, i da mu radnici odmah kažu koja četiri prioritetna zahtjeva mora riješiti već u januara 2015", kaže predsjednik Sindikata "Dite" Dževad Mehmedović.

Nije poznato kada će i hoće li radnici krenuti ka granici sa Hrvatskom, prenosi portal Klix.

Iz kolone, koja je sinoć smještena u osnovnu školu tek osam radnika ima važeće putne isprave, dok iz kolone koja je smještena u prostorijama Mjesne zajednice Centar u Orašju samo jedan radnik ima validan pasoš.

"Mnogo je radnika sa povredama, faktički desetkovani smo. Mi koji imamo pasoše nećemo ostaviti naše radne kolege. Pratićemo šta će se događati tokom dana. U Tuzli se okupljaju naše kolege, daju nam podršku i to nam u ovom trenutku puno znači", kaže Mehmedović.

Radnici imaju informaciju da će im biti omogućen ulazak u Hrvatsku i obezbijeđen smještaj u blizini Županje, kao i da je novac za jednokratnu pomoć uplaćen na račune centara za socijalni rad u Tuzli i Živinicama.

"Sada više novac nije u pitanju. Sa nama se ne mogu igrati. Nismo mi djeca. Neka danas dođu u Orašje, neka vide 70 kilometara koje smo prepješačili i neka održe sastanak sa nama", kaže Mehmedović.

Radnici ističu da su ih aktivisti Crvenog krsta/križa i neformalnih udruženja građana u Orašju jako lijepo dočekali i da se brinu o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije