Privreda

Radnici upali u Skupštinu TK

Radnici upali u Skupštinu TK
Radnici upali u Skupštinu TK

TUZLA - Dvadesetak radnika Fabrike deterdženata "Dita", poslije protesta ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK, otišli su do sjedišta Skupštine TK, gdje su upali u zgradu i odbili da izađu.

"Tražimo da nam kažu da li je premijer Bahrija Umihanić podnio ostavku za jedne, a ne i za druge firme. Također, tražimo da nam kažu kada će formirati vlast", kaže Emina Busuladžić, radnica "Dite".

Na postavljena pitanja radnici "Dite" nisu dobili odgovore, jer niko od odgovornih nije bio u Skupštini TK. Radnici su potom ušli u salu gdje se održavaju skupštinski kolegiji.

"Sačekat ćemo da vidimo šta će nam reći. Možda i ostanemo ovdje", rekli su radnici "Dite", koji nisu bili izašli iz zgrade Skupštine TK do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

U vrijeme dok su radnici bili u Skupštini TK, Vlada TK je na kolegiju raspravljala o problemima radnika Fabrike obuće "Aida", koji su zbog nepokretanja proizvodnje najavili nove blokade glavnih gradskih saobraćajnica.

Vlada TK je razmotrila zahtjeve Sindikata "Aide", te zaključila da ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti. Ipak, Vlada TK će u narednom periodu sagledati mogućnosti za osiguranje jednokratne pomoći uposlenicima, o čemu će se izjasniti najkasnije do petka.

Kao pomoć Fabrici obuće "Aida" tokom ove godine Vlada TK je za pokretanje proizvodnje i socijalnu pomoć radnicima izdvojila 244.600 KM.

Ispred sjedišta pravosudnih institucija i juče su, kao i svake srijede, protestovali radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti.

"Rak-rana našeg društva su tužilaštva. Oni ne procesuiraju odgovorne za kriminal i zato u ovoj državi nema napretka", rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Dio radnika "Poliolchema" izdvojio se od ostalih obespravljenih radnika na plato kod NLB banke, dok se dio radnika "Aide" okupio ispred Bosanskog kulturnog centra.

"Radnici se moraju ujediniti. Svi imamo iste probleme i zahtjeve. Niko od nas neće odustati od uvezivanja radnog staža, ali se taj problem ne može riješiti bez odluka na federalnom nivou vlasti", ističe Kopić.

Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika, naveo je da je tom preduzeću isključena voda, a da imaju najavu kako će im isključiti i električnu energiju.

"Nadzorni odbor opstruiše sve aktivnosti u Livnici čelika. Ne bih rekao da je upletena politika u sve to, ali jesu lični interesi. Ovo će se morati riješiti", naglasio je Đulović.

                           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije