Privreda

Radnici za smjenu lidera Skupštine TK

Radnici za smjenu lidera Skupštine TK
Radnici za smjenu lidera Skupštine TK

TUZLA - Protesti u režiji Sindikata solidarnosti, te radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) na tuzlanskim ulicama ni danas nisu urodili plodom.

"Duguju nam četiri plate, a imamo i 14 godina neuvezanog radnog staža. Moraju nam pomoći, ako misle da nastavimo s proizvodnjom", poručio je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU.

Radnici TTU su imali još jedan sastanak s resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, ali pomaka u rješavanju njihovih problema nije bilo. Iz Vlade TK, odakle i dalje ne žele prebacivati finansijska sredstva na račun podfirme u sklopu TTU-a, koja je ranije formirana, naveli su da je preduzeće ušlo u postupak revitalizacije.

Nakon petočasovnog protesta u režiji Sindikata solidarnosti, dogovoren je  tek zajednički sastanak sindikalnih predstavnika, Vlade TK i Skupštine TK 13. aprila. Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti i članovi neformalne grupe građana "Srebrenik je naš" najprije su ispred sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli po ko zna koji put ponovili zahtjev o bržem procesuiranju osoba osumnjičenih za počinjeni privredni kriminal. Potom su, uzvikujući "lopovi, lopovi...", prošetali do zgrade Skupštine TK.

"Tražimo da vidimo odluku kojom je poništena odluka o povećanju plata poslanicima. Zbog bahatosti izražene na početku njegovog mandata, tražimo i smjenu predsjednika Skupštine TK Senada Alića", poručili su radnici.

Ubrzo je organizovan zajednički sastanak sindikalnih predstavnika i Skupštine TK, na kojem je dogovoreno organizovanje još jednog sastanka s učešćem delegacije Vlade TK. Sindikalni predstavnici od zakonodvane i izvršne vlasti traže zdravstveno osiguranje za sve obespravljene radnike, a na sastanku 13. aprila bit će izneseni svi problemi s kojima se suočava radnička klasa u TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije