Privreda

Radović: Bankarski sektor stabilan

Radović: Bankarski sektor stabilan
Radović: Bankarski sektor stabilan

BANJALUKA - Bankarski sektor Repubike Srpske je stabilan, a kriza u bijeljinskoj Bobar banci neće se odraziti na ostale banke na domaćem tržištu, smatra ekonomski ekspert Milan Radović.

Radović je rekao da se to može potvrditi podatkom da su banke likvidne, odnosno da su svi depoziti po viđenju pokriveni visoko likvidnim novčanim sredstvima, dok se kvalitet kreditnog portfelja ne pogoršava.

"Što se tiče manjih banaka, one su prvih dana bile izložene ovom udaru, ali poslednjih dana situacija se smiruje", rekao je Radović.

Kada je riječ o depozitima građana do 50.000 KM, Radović je podsjetio na obavezu banaka da izdvajaju sredstva Agenciji za osiguranje depozita za njihovo pokriće, kao i obavezu Agencije da ta sredstva drži kod neke od banaka u inostranstvu.

"Ono što znam je da banke ispunjavaju svoje obaveze, a navedena sredstva nalaze se kod banaka koje imaju visok kreditni rejting, zbog čega su sigurna", rekao je Radović.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Bobar banci je internog karaktera, do koje je najvjerovatnije došlo zbog pogoršanja određenih stavki portfelja nakon gubitka koji je banka iskazala.

"Gubitak je generisan sa šestim mjesecom isključivo od rasta rezervi na kreditnom portfelju, što vodi ka zaključku da je došlo do pogoršanja određenih kredita", rekao je Radović.

Radović, koji je i direktor Nove banke Banjaluka, rekao je da je ova banka po automatizmu otvorila ukupno 8.000 računa penzionerima koji su bili komitenti Bobar banke i da će oni nastaviti da budu klijenti Nove banke.

"Nisu samo u pitanju klijenti Bobar banke, imamo i priliv klijenata drugih banaka, s obzirom da nam rast aktive i liderska pozicija na tržištu Republike Srpske donosi nove klijente", rekao je Radović, navodeći da je u banci od početka godine otvoreno oko 20.000 novih tekućih računa.

Govoreći o poslovanju banke, Radović je naveo da je ona zadržala lidersku poziciju na tržištu Republike Srpske i da će poslovnu godinu završiti sa aktivom od 1,620 milijardi KM i 20 odsto većim profitom u odnosu na prethodnu.

"Takođe, kvalitet kredita je veoma dobar, a udio nekvalitetnih je na mnogo nižem nivou u odnosu na prosjek bankarskog sektora u BiH i okruženju", rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije