Privreda

Razmotren Prijedlog izmjena zakona o fiskalnim kasama

Razmotren Prijedlog izmjena zakona o fiskalnim kasama
Razmotren Prijedlog izmjena zakona o fiskalnim kasama

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku, čiji je cilj jačanje kontrole u oblasti prometa i usluga putem fiskalnog sistema.

Ovim Prijedlogom zakona vrši se usklađivanje sa Zakonom o prekršajima u dijelu koji se odnosi na nadležnost za izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u prekršajnom postupku. 

Prijedlogom ovog zakona propisuje se nadležnost Poreske uprave Republike Srpske da u upravnom postupku, od zavisnosti od vrste povrede ovog zakona, izrekne mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a najduže do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, s tim da se ova mjera ne može izreći u trajanju dužem od šest mjeseci.

Tokom poslaničke rasprave o ovom Prijedlogu zakona, šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je fiskalizacija nije potrebna građanima u Republici Srpskoj, već pojedincima koji su od nabavke i servisiranja fiskalnih kasa ostvarili novčanu korist.

"Najbolje bi bilo da se zbog negativnog efekta procesa fiskalizacije u Srpskoj u proteklom periodu, ovaj Prijedlog zakona o fiskalnim kasama stavi van snage", kaže Govedarica.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da u Republici Srpskoj nije bilo nikakvih efekata od uvođenja fiskalizacije, izuzev što je cilj bio prodaja fiskalnih kasa, jer je u posljednjih osam godina iz privrede od prodaje fiskalih kasa izvučeno oko 150 miliona KM.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić mišljenja je da Vlada kao predlagač, ovaj prijedlog zakona treba da stavi van snage, jer je suvišan i ne donosi nikakve praktične efekte.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da proces fiskalizacije u Srpskoj, koji je trebalo da smanji sivu ekonomiju i poveća budžet Republike Srpske, nije dao očekivane rezultate, izuzev punjenja budžeta onih koji su imali monopol za nabavku i servisiranje fiskalnih kasa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije