Privreda

Razriješen Laketić, imenovan Grabovac

Razriješen Laketić, imenovan Grabovac
Razriješen Laketić, imenovan Grabovac

BANJALUKA - Radenko Laketić je razriješen u petak s funkcije vršioca dužnosti direktora "Šuma Republike Srpske", odlukom Nadzornog odbora (NO) ovog javnog preduzeća, a na ovu poziciju imenovan je Dragan Grabovac, magistar ekonomskih nauka.

Istovremeno, Nadzorni odbor (NO) preduzeća razriješio je i Slavišu Opačića, vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju, a na njegovo mjesto imenovao Milana Tepića, inženjera šumarstva iz Čelinca.

Kako je obrazloženo nakon sjednice, Grabovac je na mjesto v.d. direktora imenovan na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a u skladu s koalicionim dogovorom SNSD-a i Socijalističke partije (SP). NO "Šuma Srpske" je na sjednici ujedno predložio Upravi da Laketića imenuje na mjesto zamjenika direktora.

Predstavnici resornog ministarstva i članovi NO zahvalili su Laketiću na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i postignutim rezultatima u poslovanju, istaknuvši kako i dalje računaju na njegov angažman u upravljanju ovim preduzećem.

U saopćenju je navedeno da je pozitivan rezultat poslovanja u "Šumama RS", postignut u proteklom periodu, rezultat realizacije mjera iz Programa proizvodno-finansijske konsolidacije u kojoj su zajedno učestvovali Uprava preduzeća s Laketićem na čelu, kao i NO te resorno ministarstvo. Novoimenovani v.d. direktora je rekao da će njegov zadatak biti nastavak pozitivnog trenda poslovanja, kao i očuvanje stabilnosti "Šuma RS".

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, nakon ove smjene na čelu preduzeća objasnio je da Laketićeva smjena predstavlja realizaciju koalicionog dogovora prema kojem ovo mjesto pripada Socijalističkoj partiji (SP).

Dodik je izjavio da smjena Laketića, koji je ostvario dobre rezultate, "stvara osjećaj neugodnosti, ali da treba poštivati i ranije postignuti koalicioni sporazum".

On je izrazio zahvalnost Laketiću na dobrim rezultatima, jer je preduzeće, kako je rekao, izvukao iz dubioze i doveo na poziciju uspješnog kolektiva.

Izvoz veći za 522 miliona KM

Vijeće ministara usvojilo je analizu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u prošloj godini, prema kojoj je trgovinski deficit oko 6,8 milijardi KM i manji za 8,2 odsto u odnosu na 2012. godinu. U analizi je navedeno da je uvoz u odnosu na godinu ranije manji za 83,2 miliona KM i u 2013. godini bio je vrijedna 15,1 milijardu KM. Istovremeno, izvoz je rastao za 6,6 odsto, odnosno za 522 miliona KM i u prošloj godini ukupna vrijednost izvoza robe bila je 8,38 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije