Privreda

Registrovano skoro 14.000 gazdinstava

BANJALUKA - U Republici Srpskoj je obnovu registracije izvršilo 13.916 poljoprivrednih gazdinstava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

U poslovnicama Agencije za posredničke i informatičke usluge širom Srpske zabilježen je pojačan interes poljoprivrednika za obnovu registracije, što se očekuje i u narednom periodu, naročito kada se objavi Pravilnik o podsticajima za ovu godinu.

U Ministarstvu podsjećaju da neće biti velike razlike u ostvarivanju prava na podsticaje između komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava.

"Sva gazdinstva imaće pravo na podršku dugoročnom razvoju - podsticaje za kapitalna ulaganja u objekte, opremu i mehanizaciju, s tim da će komercijalna gazdinstva imati dvostruko veći procenat povrata uloženih sredstava u odnosu na nekomercijalna", ističe se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da će sva gazdinstva imati pristup kreditnim sredstvima iz namjenskih kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i "Partner fonda". Nekomercijalna gazdinstva imaće pravo i na regresirano dizel gorivo i podsticaje po jedinici proizvodnje.

Mjera koja će biti dostupna samo komercijalnim gazdinstvima jeste pravo na besplatnu pedološku hemijsku analizu plodnosti zemljišta, navode iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije