Privreda

Regresirani dizel stigao na vrijeme

 Regresirani dizel stigao na vrijeme
Regresirani dizel stigao na vrijeme

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni podjelom regresiranog plavog dizela, te da je najvažnije da je gorivo stiglo na vrijeme i da ga poljoprivrednici plaćaju po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za regresirani dio.

"Posebno je ovo bitno što se zna kako su troškovi sjetve iz godine u godinu sve veći. Ova mjera Vlade Republike Srpske je značajna, jer će pojeftiniti proizvodnju i naše proizvode učiniti konkurentnijim", naglasio je Maletić.

On je za portal "poljoprivrednik" rekao da problem predstavljaju stare navike ljudi da sve rade u posljednji čas. "Veliki broj poljoprivrednih gazdinstva nije se na vrijeme registrovao ili preregistovao što stvara gužve u opštinskim odjeljenjima za poljoprivredu", rekao je Maletić.

Napomenuvši da je proljećna sjetva počela, a mnogi gube sate čekajući u redovima za registraciju, Maletić je istakao da je to posao koji je trebalo uraditi jesenas. "Registrovao sam se na vrijeme i sada vršim poslednje pripreme za sjetvu koju ovo godine počinjem 10. aprila", rekao je Maletić.

Regres za kupovinu goriva je 0,60 KM po litru, a poljoprivrednici ga mogu kupiti na benzinskim pumpama kod svih distributera nafte koji imaju potpisan ugovor o saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Pravo na regresirano gorivo imaju, pored ranije prijavljenih poljoprivrednih gazdinstava, svi oni koji se naknadno prijeve u novi registar gazdinstava ili se preregistruju. Plavi dizel će moći kupiti par dana po dobijanju riješenja.

Pravo na regresirani plavi dizel imaju ratari i povrtlari u količini 100 litara po hektaru, dok voćarima i vinogradarima pripada 80 litara po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije