Privreda

Rekordan prihod od indirektnih poreza

Rekordan prihod od indirektnih poreza
Rekordan prihod od indirektnih poreza

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je u 2014. godini 6,24 milijarde KM po osnovu indirektnih poreza, što je rekordan iznos od osnivanja ove institucije, rečeno je na godišnjoj prezentaciji rada ove institucije.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH, rekao je da je iznos prikupljenih prihoda u protekloj godini veći za 359 miliona KM nego u 2013. godini, što predstavlja rast od šest odsto.

"Kada je u pitanju povrat sredstava poreskim obveznicima, u toku prošle godine, vratili smo 1,72 milijarde KM, što je više za 175 miliona maraka u odnosu na 2013. godinu", poručio je Kovačević.

Dodao je da su neto prihodi koji su raspoređeni državi, entitetima i Brčko distriktu 5,69 milijardi KM, što je za 184 miliona KM više nego u 2013. godini, od čega je FBiH dobila 116, RS 53 i distrikt Brčko pet miliona KM.

Iz UIO BiH kazali su da u ukupno ostvarenim prihodima dominira PDV i iznosi oko 70 odsto od prikupljenih prihoda, a slijede sredstva od akciza na domaće i uvozne proizvode i carine, te su naglasili da je ukupan dug po osnovu PDV-a na kraju 2014. godine bio 317 miliona KM

"Prikupljeni prihodi od akciza veći su za 40 miliona KM, a to je rezultat povećanja uvoznih akciza na duvan i duvanske prerađevine", kazala je Sabina Kuršumović, načelnik Odjeljenja za analizu i upravljanje rizicima UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije