Privreda

Rekordna proizvodnja u više od četiri decenije Prijedorčanke

Rekordna proizvodnja u više od četiri decenije Prijedorčanke
Rekordna proizvodnja u više od četiri decenije Prijedorčanke

PRIJEDOR - Fabrika za preradu voća "Prijedorčanka" iz Prijedora otkupila je 17.600 tona raznog voća, čime je za 18 odsto prebacila ovogodišnji plan od 15.500 tona i ostvariće rekordnu proizvodnju od postojanja.

"Za razliku od prethodnih godina, ove je godine voće prerodilo. Njegova niža cijena omogućila je da otkupimo rekordnu količinu i da povećamo svoju konkurentnost na tržištu voćnih destilata i koncentrata", izjavio je Duško Stojančić, komercijalni direktor "Prijedorčanke".

Najviše je otkupljeno industrijske jabuke i svježe šljive - 7.500 odnosno 6.900 tona, te 1.840 tona kruške, uglavnom viljamovke, 175 tona maline, 160 tona jagode, 130 tona dunje, 100 tona kajsije i drugih vrsta voća sa ovih prostora.

"Kreditom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 2.646.000 KM otplatili smo 90 odsto otkupljenog voća, a preostalih deset odsto izmirićemo do kraja godine iz svojih obrtnih sredstava", naveo je Stojančić.

Osim na domaće, "Prijedorčanka" svoje voćne destilate i koncentrate plasira na tržišta susjednih i nekoliko zemalja srednje Evrope, a prirodne rakije na američko, srbijansko, crnogorsko i slovenačko tržište.

Osnovana 1972. godine, privatizovana 2001. godine, "Prijedorčanka" danas zapošljava 47 radnika u stalnom radnom odnosu i nekoliko desetina u sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije