Privreda

Restriktivni vizni režim - prepreka za ekonomsku saradnju

SARAJEVO - Restriktivni vizni režim između BiH i većine islamskih država predstavlja ozbiljnu prepreku za unapređenje ekonomske saradnje, ocijenjeno je u razgovoru člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa ambasadorima islamskih zemalja akreditovanih u BiH.

Restriktivni vizni režim otežava protok ljudi i kapitala, a time i razvoj turizma, trgovine i priliv investicija iz ovih država u BiH.

Izetbegović je danas u Predsjedništvu BiH u Sarajevu upriličio radni ručak sa ambasadorima islamskih zemalja akreditovanih u BiH, a razgovarano je o političkim i ekonomskim odnosima, naročito o konkretnim mjerama koje je potrebno preduzeti radi unapređenja ekonomske saradnje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se i pored navedenih administrativnih prepreka povećava broj turista koji dolaze u BiH iz ovih država u posljednjih nekoliko godina, a naročito iz zemalja Zaljeva.

On je dodao da prioritetno treba raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta BiH da privuče i zaštiti strane investicije, posebno kroz pojednostavljivanje administrativnih i regulatornih procedura, te unapređenje okvira, uslova i ambijenta za sigurno i nesmetano poslovanje stranih investitora u BiH.

Izetbegović je ocijenio da "neodgovorne i neargumentovane izjave pojedinih zvaničnika u BiH koje u negativan kontekst stavljaju dolazak turista i investitora iz islamskih zemalja, nanose štetu međunarodnom ugledu i interesima BiH".

U tom kontekstu još jednom je ponovio poziv vladama, građanima i investitorima iz navedenih zemalja da dođu i posluju u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije