Privreda

RiTE Ugljevik okosnica ekonomskog razvoja

RiTE Ugljevik okosnica ekonomskog razvoja
RiTE Ugljevik okosnica ekonomskog razvoja

UGLJEVIK - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik predstavlja motor razvoja ove opštine i regiona i značajan je resurs, koji zapošljava najveći broj stanovnika ovog kraja.

"Ovaj resurs predstavlja motor i razvoj cijele opštine, garantuje određenu stabilnost budžetu, s obzirom da renta koja se uplaćuje čini 50 odsto lokalnog budžeta, te na taj način olakšava izmirivanje opštinskih obaveza", rekla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa načelnikom opštine Ugljevik Vasilijem Perićem.

Premijer Srpske je nakon sastanka, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, obišla zgradu namijenjenu boračkoj populaciji čija izgradnja je u toku i koja bi trebalo da bude završena ove jeseni.

"Sve procedure su završene, ali je došlo je do određenih zastoja jer je izvođač imao problema, ali naša očekivanja su da će to brzo biti realizovano", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će resorno ministarstvo, u saradnji sa Vladom Srpske, insistirati da to bude realizovano u najkraćem mogućem roku, jer je preuzeta obaveza da tokom ove godine bude završeno sve ono što se počelo ranije u okviru posebnog programa zbrinjavanja boračkih kategorija, ali i zato što postoji realna potreba da se ljudi usele prije zime.

Cvijanovićeva je istakla da je pažnja Vlade Srpske usmjerena i na mogućnosti dodatnog zapošljavanja. "Ovdje ima određenih ekonomsko-privrednih subjekata koji funkcionišu, ali su sve oči su uprte u RiTE Ugljevik, jer su tu i najveće mogućnosti zapošljavanja", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske kaže da posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je došlo do pojačanog zapošljavanja u "Elektroprivredi", posebno kada je riječ o boračkim kategorijama, ali i onima koji spadaju u teže socijalne slučajeve.

"To je jedna od stvari koju je ovdje uradila RiTE, a koja daje stabilnost samoj opštini, s obzirom na to da su zbrinuti ili je dat siguran posao i plata ljudima koji dolaze iz najugroženijih kategorija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je ova činjenica važna za Ugljevik, ali i za region.

"Ovdje nema problema na koje nailazimo u nekim drugim opštinama, ali to je uvijek tako kada imate resurse kao što je ovdje RiTE Ugljevik", rekla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić rekao je, nakon obilaska zgrade za boračke kategorije, da Vlada provodi poseban program potunog stambenog zbrinjavanja ove kategorije stanovništva u svim opštinama Srpske gdje to do sada nije završeno.

"Najavili smo početkom godine da će 2014. biti godina u kojoj će biti završen ovaj program i tako će i biti", rekao je Đokić.

On je napomenuo da se u više gradova u Republici Srpskoj trenutno gradi 680 stanova, te će ukupno u ovoj godini biti završen 761 stan za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide.

"U Ugljeviku se gradi zgrada sa 31 stanom koja će biti završena tokom jeseni, a preostalih 15 porodica, koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje putem sredstava nepovratne pomoći, ta sredstva će uskoro dobiti", rekao je Đokić.

On je dodao da će u Ugljeviku na taj način potpuno biti riješen ovaj problem prema programu stambenog zbrinjavanja.

"Na taj način Vlada Srpske je ispunila svoju obavezu, pokazala odgovonost, solidarnost i razumijevanje prema porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, odnosno onih kategorija građana koji imaju poseban tretman, ulogu i zaslugu za stvaranje i trajanje Republike Srpske", rekao je Đokić.

On je napomenuo da su postojali mali problemi sa izvođačem radova, koji su u vezi sa maticom u Srbiji.

Načelnik opšštine Ugljevik Vasilije Perić upoznao je danas visoke zvaničnike Srpske o situaciji u ovoj podmajevičkoj opštini i saradnji lokalne zajednice sa RiTE Ugljevik, koja je, kako kaže, odlična i na dobrobit svih građana.

Govoreći o izgradnji stambene zgrade za boračke kategorije, Perić je rekao da radovi na ovom objektu traju i da očekuje da će biti završeni tokom ove godine.

On je dodao da je opština Ugljevik jedna od rijetkih koja je uradila dosta toga kada je riječ o stambenog zbrinjavanju boračkih kategorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije