Privreda

Riješeno pitanje uvezivanja staža

Riješeno pitanje uvezivanja staža
Riješeno pitanje uvezivanja staža

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH na danasšnjoj sjednici u Sarajevu dala je saglasnost za potpisivanje ugovora o regulisanju statusa i uvezivanja staža zaposlenika IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika.

Prema ugovoru, kupac poslodavac se obavezuje da će u roku od maksimalno 60 dana nakon uvođenja u posjed preuzeti i zaključiti ugovore o radu sa svim zaposlenicima koji na to pristanu, a nalaze se na evidenciji radnika. Sve trenutno radno angažirane zaposlenike kupac će preuzeti u roku od sedam dana. Preostale zaposlenike sa stečenim pravom iz radnog odnosa na dan zaključivanja ugovora o prodaji imovine, izuzev onih koji u ovom roku stiču uslove za starosnu penziju, kupac poslodavac će preuzeti u roku od 60 dana nakon uvođenja u posjed.

Vlada Federacije BiH obavezuje se da će rješavati pitanje uvezivanje staža kroz uplatu doprinosa za PIO za zaposlenike IP "Krivaja" za period počev od 1. januara 2004. godine do dana zaključivanja ugovora o prodaji imovine, sukcesivno kako zaposlenici budu ispunjavali uvjete za penzionisanje, u skladu sa načinom uvezivanja staža koji će se primjenjivati i za ostale zaposlenike u FBiH. Vlada će rješavati pitanje uvezivanja staža zaposlenika "Krivaje" koji do 31. decembra 2014. godine ispune uslove za starosnu penziju, a za koje stečajni upravitelj neće moći osigurati sredstva za uvezivanje radnog staža iz stečajne mase.

Vlada FBiH je danas donijela odluku o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, čiji će iznosi do kraja godine biti manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ovom odlukom bit će osigurana sredstva za te namjene u iznosu od 2.296.000 KM, što na mjesečnom nivou iznosi 574.000 KM. Razlika će biti isplaćena uz redovne penzije za septembar, oktobar, novembar i decembar 2014. godine.

Federalna vlada donijela je i dvije odluke o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2015. godinu u količinama od 29.482.774 litra namijenjenih za proizvodnju u rudnicima u FBiH i 3.518.600 litara za JP "Željeznice Federacije BiH" d.o.o. Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije