Privreda

Riješiti pitanje sredstava od korišćenja šuma

 Riješiti pitanje sredstava od korišćenja šuma
Riješiti pitanje sredstava od korišćenja šuma

MRKONJIĆ GRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je nakon sastanka sa načelnicima opština Mrkonjić Grad, Šipovo, Petrovac-Drinić, Istočni Drvar, Kupres i Ribnik da će do kraja sedmice Vladi Srpske biti upućen prijedlog za rješavanje pitanja sredstava od nadoknade za korišćenje šuma u ovim opštinama.

Mirjanić je danas nakon sastanka u Mrkonjić Gradu rekao da je razgovarano o ulaganjima sredstava od nadoknade za korišćenje šuma, napominjući da će se pokušati naći način da se dio tih sredstava usmjeri u onom pravcu koji je od velike koristi za ukupan društveni i privredni razvoj ovih opština.

"Mislim da ćemo napraviti neko rješenje koje će biti diferencirano, jer sve opštine nisu u istoj situaciji. Mi ćemo to pokušati riješiti kroz jednu informaciju koju ćemo do kraja sedmice napraviti i predložiti Vladi", dodao je Mirjanić.

On navodi da je na sastanku, osim o šumarstvu, bilo riječi i o poljoprivredi. "Opštine su zadovoljne onim što resorno ministarstvo preduzima kada je riječ o podsticajima u poljoprivredi, kao i saradnjom posredstvom savjetodavne službe", dodao je Mirjanić.

Načelnici opština izrazili su nezadovoljstvo članom Zakona o šumama, prema kojem sredstva koja uplaćuju šumska gazdinstva opštinama mogu koristiti samo za određene namjene /za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i ostalih objekata u ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave.

Načelnik opštine Petrovac Drago Kovačević rekao je da ova lokalna zajednica ima 55 odsto prihoda od šume, tako da bi nemogućnost korišćenja tih sredstava za njima potrebne namjene dovelo u pitanje brojne vitalne funkcije opštine.

"Naš budžet je 1,1 milion KM, od toga 600.000 KM su prihodi - naknada od takse za posječeno drvo. Sasvim je sigurno da bi nemogućnost korištenja tih sredstava, kao što je bilo do sada, dovelo u pitanje mnoge stvari na području naše lokalne zajednice", naveo je Kovačević.

On je izrazio nadu da će resorno ministarstvo imati razumijevanja i da će jednim pravilnikom pomoći u rješavanju problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije