Privreda

Ristić: Proizvodi iz Srpske konkurencija okruženju i Evropi

Ristić: Proizvodi iz Srpske konkurencija okruženju i Evropi
Ristić: Proizvodi iz Srpske konkurencija okruženju i Evropi

NOVI SAD - Direktor Privredne komore Republike Srpske /PKRS/ Dragica Ristić kaže da proizvodi koje promovišu firme iz Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu mogu i cijenom i kvalitetom konkurisati onim iz zemalja okruženja, ali i Evrope.

"Bez ikakvog pretjerivanja mogu da kažem da sve ono što je izloženo na Međunarodnom sajmu ima kvalitet, dobar izgled i povoljnu cijenu, koja garantuje konkurentnost ne samo na tržištima zemalja okruženja, nego i Evrope", rekla je Ristićeva za Srnu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji je juče počeo u Novom Sadu.

Ona je na sajamskom štandu PKRS-a  dodala da Republika Srpska  na sajmu ima adute i u firmama, koje se samo zbog broja zaposlenih nazivaju "malim".

"Posebno bih istakla 'Neven', porodičnu firmu iz Rudog, koja na Sajmu predstavlja svoje veoma kvalitetne proizvode; kreme, čajeve, tinkture i ulja na bazi ljekovitog nevena, koji će veoma lako naći put do najprobirljivijih potrošača", dodala je ona.

Ristićeva navodi da su na štandu PKRS-a svoju ponudu predstavili "stari sajamski vukovi" iz Republike Srpske.

"Čuvene rakije 'Prijedorčanke' iz Prijedora, visokokvalitetni proizvodi 'Vitaminke' iz Banjaluke, 'Nektarovo' pivo izuzetnog ukusa samo su dio palete proizvoda, koji će posjetiocima, kao i domaćim i inostranim poslovnim ljudima biti predstavljeni na ovgodišnjem sajmu", navela je ona.

Kaže da proizvodi iz Srpske i zbog "šmeka starog kraja" mogu imati dobru prođu u Srbiji, a posebno u Vojvodini.

"Štand PKRS-a uveliko obilaze ljudi porijeklom iz naših krajeva, koji danas žive u Vojvodini i drugim krajevima Srbije. Pokazuju veliko zanimanje za sve što smo ponudili i, ne bez ponosa, ističu svojim prijateljima, koji  su došli sa njima: 'vidiš, to je pivo ili rakija iz mog kraja'. To nas uvjerava da sve što je u ponudi na Sajmu može imati dobru prođu na tržištu Srbije, odnosno Vojvodine", navela je Ristićeva.

Prema njenim riječima, privrednici iz Srpska učestvovaće na dva sajamska  dobro osmišljena biznis-foruma.

"Jedan je regionalni forum u okviru Evropske mreže preduzetništva, na kome će učestvovati privredna društva i pojedinci zaintereovani za razmjenu iskustava i saradnju u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Drugi skup je bilateralnog tipa koji organizuje PKRS i Privredna komora Vojvodine /PKV/, s ciljem unapređenja robne razmjene, odnosno povezivanja privrednika Srpske i pokrajine", rekla je  Ristićeva.

Na zajedničkom štandu PKRS svoju ponudu na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu predstavljaju 22 privredna društva i firme iz Srpske.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu,  82. po redu, održava se na cjelokupnom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i Master centru Novosadskog sajma.

Svoju ponudu predstavlja 1.500 izlagača iz Srbije, kao i 60 zemalja njenog, okruženja, Evrope i svijeta.

Najveća smotra agrobiznisa u regionu otvorena je juče, a završava u petak, 15. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije