Privreda

Rod u vinogradima smanjen do 40 odsto

Rod u vinogradima smanjen do 40 odsto
Rod u vinogradima smanjen do 40 odsto

MOSTAR - Za vinare i vinogradare u BiH ova godina bila je najlošija u posljednjih 100 godina, zaključak je današnjeg okruglog stola u Mostaru o temi "Proizvodnja vina u BiH u 2014. godini", koji je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH.

Direktor federalnog Agromediteranskoga zavoda Marko Ivanković, moderator skupa, rekao je da je 2014. godina za vinare i vinogradare "bila na nivou elementarne nepogode, koju niko nije proglasio".

On je napomenuo da su uzrok takvoj vinogradarskoj godini nepovoljne vremenske prilike, te da je rod u vinogradima smanjen za 30 do 40 odsto, a pojedine vinarske parcele uopšte nisu obrane.

"S druge strane, zaštita vinograda ove godine morala se povećati za oko 100 odsto, pa se vinari nalaze u bezizlaznoj situaciji", rekao je Ivanković.

Kako bi otklonili posljedice nepovoljne vinogradarske godine, vinari predlažu da se osigura jednokratna pomoć od 500 KM po hektaru za sve proizvođače upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Učesnici okruglog stola saglasili su se da bi se trebali povećati iznosi direktnih plaćanja po hektaru za vinograde upisane u Registar u iznosu od 1.000 KM po hektaru, zatim da se u sistemu za podršku po modelu kapitalnih ulaganja za 2015. godinu osiguraju podrške za podizanje vinograda na nivou od 30 odsto od ukupne investicije u vinograde.

Takođe, traže podršku za rekonstrukciju i proširenje postojećih vinarija i uvođenje novih vinarskih tehnika i opreme, kao i za podizanje novih vinarija, takođe u visini 30 odsto od ukupne investicije.

Saglasni su i da se donese zakon o vinu u BiH i njegovi podzakonski akti-pravilnici, kao i zakon o organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda u skladu s direktivama EU.

Vinari u BiH smatraju i da je potrebna podrška udruženjima vinara, klasterima izvoznika u promociji vina iz BiH, kako na domaćem, tako i izvoznom tržištu te podrška vinogradarima i vinarima prilikom uvođenja standarda "GlobalGap HACCAP i ISO 9001".

Prijedlozi i zaključi biće upućeni svim nivoima vlasti, naučnim i stručnim institucijama, Spoljnotrgovinskoj komori BiH, Privrednoj komori Federacije BiH i Privrednoj komori Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije