Privreda

Rusi grade cjevovod u Hrvatskoj

Rusi grade cjevovod u Hrvatskoj
Rusi grade cjevovod u Hrvatskoj

ZAGREB - Ruska državna naftna kompanija "Zarubežnjeft" zainteresovana je za istraživanja u Hrvatskoj, za ulaganja u kapacitete Jadranskog naftovoda - "Janafa" i izgradnju cjevovoda Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj, a ukupan iznos planiranih ulaganja premašio bi milijardu evra, izjavio je danas generalni direktor "Zarubežnjefta" Nikolaj Brunič.

On je na konferenciji za novinare potvrdio interes "Zarubežnjefta" za kupovinu "OMV"-ovih benzinskih pumpi u Hrvatskoj i BiH i precizirao da su poslali ponudu, ali da još nema odgovora.

"Zarubežnjeft", u saradnji sa "Janafom", želi da posredstvom firme kćerke u Hrvatskoj "Nestro Sava", učestvuje na devet lokacija u Hrvatskoj u geološkim istraživanjima ležišta ugljovodonika, koji su osnovni sastojci nafte i zemnog gasa, za šta je spreman da uloži više od 100 miliona evra. Ove lokacije do sada je djelimično istraživala "Ina".

Brunič kaže da je planirano učešće "Zarubežnjefta" u tom poslu 51 odsto, "Janafa" 10 odsto, a privatnog kapitala ostatak, javili su hrvatski mediji. 

Na pitanje zašto "Zarubežnjeft" u taj posao planira ući sa "Janafom" koji nema iskustva u istraživanjima ležišta nafte i gasa, a ne sa "Inom", Brunič je odgovorio da je "Janaf", za razliku od "Ine", izrazio spremnost za saradnju, a "Ina" nije ni odgovorila na pismo koje joj je poslao "Zarubežnjeft".

"To ne znači da `Ina` ne bi mogla prerađivati sirovine iz tih nalazišta", rekao je Brunič i dodao da u tom kontekstu "Zarubežnjeft" i druge ruske energetske kompanije ponekad osjećaju da u Hrvatsku nisu dobrodošle.

"Zarubežnjeft", kaže Brunič, nema namjeru da postane vlasnik ili suvlasnik "Janafa", ali ako "Janaf" bude privatizovan, prema njegovim saznanjima, tu opciju razmatra kompanija "Transnjeft".

Drugi projekt u koji "Zarubežnjeft" želi ući u Hrvatskoj jeste ulaganje u infrastrukturu "Janafa", odnosno u njegove transportne i skladišne kapacitete.

Trenutno je u upotrebi 30 odsto kapaciteta "Janafovog" naftovoda, a "Zarubežnjeft" želi koristiti skladišta u Omišlju za rusku naftu, namijenjenu izvozu.

Treći projekt jeste gradnja cjevovoda Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj koji bi služio za izvoz naftnih derivata neiskorištenih u BiH i Hrvatskoj, a proizvedenih u Rafineriji u Brodu i "Ininim" rafinerijama.

Brunič je ukupnu vrijednost ulaganja u "Janaf" i cjevovod procijenio na više od milijardu evra.

On kaže da će o sva tri projekta rukovodstvo "Zarubežnjefta" danas razgovarati sa potpredsjednikom Vlade i ministrom privrede Hrvatske Radimirom Čačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije