Privreda

SAD: Cvjeta industrija kanabisa

SAD: Cvjeta industrija kanabisa
SAD: Cvjeta industrija kanabisa

Legalna prodaja marihuane u Sjedinjenim Državama prošle godine je donijela profit od gotovo tri milijarde dolara, pokazali su podaci investicione kompanije koja zastupa industriju kanabisa.

Marihuana je i dalje nelegalna prema federalnom zakonu, ali je legalizovana njena upotreba u medicinske ili rekreacione svrhe u 23 savezne države i u američkoj prestonici. To je privuklo investitore i dovelo da procvata mnogih biznisa.

Na trgovinskoj sajmu industrije kanabisa u Los Anđelesu izloženi su brojni proizvodi, od osvetljenja za staklenike i đubriva do alatki pomoću kojih se vadi ulje iz konoplje.

“Imamo odlične marke koje ljudi prepoznaju i kojima vjeruju, kao i pojedine koje prvi put izlažemo na ovom sajmu”, kaže Robert Berns iz kompanije Hempmeds.

Proizvode poput kozmetike, čiji je jedan od sastojaka marihuana. Ili čokolade sa kanabisom, vina sa ukusom marihuane i slatkiša sa veoma jakim ukusom, zbog velike količine ekstrakta marihuane. Ovo je poslovni raj za kompanije koje su povezane sa industrijom kanabisa, poput onih koje prave ambalaže, dok se u Sjedinjenim Država širi upotreba marihuane u rekreacione i medicinske svrhe.

“Dobijamo narudžbe iz saveznih država Vašington, Kolorado, sa Floride. Uskoro će im se pridružiti Njujork i definitivno Kalifornija. Prodajemo širom zemlje”, navodi Piter Tedlok iz kompanije Amerivacs.

Nude se i kursevi za obuku, dok su ova dva preduzetnika došla ovdje da uče o poslu. Obojica su vlasnici malih preduzeća koja prodaju vegansku hranu.

“Želim da počnem da stavljam marihuana u prehrambene proizvode zbog zdravstvenih prednosti”, ističe preduzetnik Majkl Garsija.

Bivši profesionalni igrač fudbala došao je da bi promovisao medicinsku marihuanu za sportske povrede. Međutim, protivnici marihuane kažu da još nisu poznate njene dugoročne posljedice. Federalne vlasti takođe su zabrinute zbog rasprostranjene upotrebe kanabisa. Trenutno ipak ne reaguju s obzirom na to da je gotovo polovina saveznih država legalizovala neki oblik marihuane, dok kontroverzna industrija cvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije