Privreda

SAD uvodi nove sankcije ruskim kompanijama

SAD uvodi nove sankcije ruskim kompanijama
SAD uvodi nove sankcije ruskim kompanijama

VAŠINGTON - Vlasti SAD odlučile su da uvedu sankcije nizu ruskih kompanija zbog sumnje u njihove ativnosti koje su u suprotnosti sa američkim zakonom o neširenju nuklearnog oružja u Iranu, Sjverenoj Koreji i Siriji.

Prema dokumentu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, a već je dostupan na sajtu Federalnog registra, kaznene mjere će biti uvedene Konstruktorskom birou za proizvodnju mjernih instrumenata u Tuli, novosibirskom proizvođaču uređaja za noćno osmatranje i elektronsko-optičkih konvertora - kompaniji Katod, korporaciji NPO-Mašinska prozvodnja, kompaniji Rosoboroneksport i avioindustriji MiG.

Zajedno sa ruskim firmama na novoj listi američkih sankcija su i kompanije iz Irana, Kine, Sjeverne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Sudana i Turske, prenio je Tass.

U saopštenju američkog Stejt departmenta, precizira se da će ubuduće ministarstvima i odjeljenjima državne uprave u SAD biti zabranjeno da sklapaju bilo kakve kupoprodajne ugovore sa kompanijama sa spiska, ili da im pružaju bilo kakvu materijalnu podršku i pomoć.

Izuzetak može da odobri samo državni sekretar SAD.

Ranije zaključeni sporazumi za prodaju robe i usluga koje podležu zakonu o kontroli izvoza SAD biće raskinuti.

Mjere će ostati na snazi dve godine, ako rok ne bude promjenio državni sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije