Privreda

Sadnice i plastenici za 8 preduzetnica

Sadnice i plastenici za 8 preduzetnica
Sadnice i plastenici za 8 preduzetnica

BRATUNAC - Organizacija "Ker internešnel" obezbijedila je plastenike i sadnice jagodičastog voća za osam žena poljoprivrednih preduzetnica iz bratunačke opštine koje su sačinile biznis planove za proširenje zasada i proizvodnje.

Za četiri žene obezbijeđeni su plastenici, za tri sadni materijal jagodičastog voća, a jedna je dobila i plastenik i sadnice.

"Ova organizacija obavila je edukaciju zainteresovanih žena koje se bave ili se žele baviti poljoprivredom, i one su nakon toga napisale biznis planove. Ženama koje su napisale najbolje planove dodijeljeni su plastenici i sadni materijal", rekao je Branislav Tanasijević, menadžer kancelarije ove organizacije u Srebrenici.

On je pojasnio da su ove žene obezbijedile učešće od 20 odsto za realizaciju svojih planova, a "Ker internešnel" 80 odsto iznosa za projekte čija ukupna vrijednost ne premašuje 3.800 KM.

Tanasijević kaže da se ova aktivnost provodi u okviru projekta "Uključiv ekonomski razvoj i rast zaposlenja u istočnoj BiH - regiji Birač".

Za taj projekat, prema njegovim riječima, obezbijeđeno je 720.000 evra, a cilj je da se podrže poljoprivrednici u ovom kraju, da bi unapređivali i proširivali proizvodnju, ostajali na imanjima i postali nezavisni živeći od rada u poljoprivredi.

Dostana Gavrić iz Kravice, koja se godinama bavi malinarstvom, kaže da joj sadnice i mehanizacija koju je dobila omogućavaju da proširi proizvodnju maline, te počne proizvodnju i drugog jagodičastog voća u plasteniku koji je dobila od "Ker internešnela".

Ona ističe da je cijela njena porodica uključena u poljoprivrednu proizvodnju i da od te djelatnosti solidno žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije