Privreda

Sajamski centar čeka bolje dane

Sajamski centar čeka bolje dane
Sajamski centar čeka bolje dane

BANJALUKA - Projekat multifunkcionalnog sajamskog centra Banjaluka, koji je koštao oko 25.000 KM, a čija bi realizacija koštala 100.764.003 KM i koji bi trebalo da se nalazi između Banjaluke i Laktaša, trenutno je u zastoju, jer je s opštinom Laktaši potrebno uraditi prostorni plan posebne namjene, potvrdili su u Gradskoj razvojnoj agenciji (CIDEA).

Ipak, u ovoj agenciji kažu da od realizacije projekta nisu odustali te da je zbog izbora sve prolongirano.

"Čitav taj prostor treba objediniti da bi bile odrađene zajedničke funkcije. Tamo već ima nekih stanara, kao što su Padobranski servis, Auto-moto servis. Sajam je trebalo da bude na banjalučkoj strani, ali se s realizacijom stalo. Ne znam šta je bilo u vezi s predajom imovine za neperspektivnu imovinu na državnom nivou, tako da imaju dva zavisna problema koja nisu rešena", rekao je Milenko Gemaljević, rukovodilac Odsjeka za razvoj u CIDEA.

Sada se većina sajmova održava u hali "Banjalučkog velesajma", koji je u privatnom vlasništvu. Gemaljević ističe da gradu treba moderan sajamski centar kakav imaju drugi gradovi u okruženju kao što je Tuzla, Sarajevo, te da se nada da će lokacija biti riješena.

Sajam bi imao pet multifunkcionalnih hala. Kongresni centar, kao jedna cjelina, trebalo bi da ima 15 dvorana različitih veličina te hotel kao prateći sadržaj, koji bi bio korišten i za druge događaje u okruženju.

Ukupni procijenjeni iznos ulaganja u izgradnju sajamskog centra je 100.764.003 KM, od čega privatni partner treba da uloži 82.216.055, a javni 18.547.948 KM.

Prema studiji ekonomske opravdanosti, analiza neto sadašnje vrijednosti pokazuje da je projekat prihvatljiv i da će od 13. godine korištenja sajamskog centra početi povrat uloženih sredstava investitoru.

Za potrebe centra potrebna je površina od 200.000 metara kvadratnih, uključujući pristupne puteve, spoljni i zatvoreni izložbeni prostor te druge prateće objekte poput zgrade uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije