Privreda

Samaras: Ostvarićemo pozitivan privredni rast

Samaras: Ostvarićemo pozitivan privredni rast
Samaras: Ostvarićemo pozitivan privredni rast

ATINA - Grčka će ostvariti pozitivan privredni rast u trećem kvartalu ove godine, nakon šestogodišnje recesije, te će uz pad javnog duga ponovo "stati na noge", poručio je danas grčki premijer Antonis Samaras.

 Samaras je rekao da će u trećem tromjesečju 2014. godine grčka ekonomija zabilježiti rast na godišnjem nivou, što je prvi put u posljednja 24 tromjesečja za redom. 

"Ove godine Grčka će ponovo stati na svoje noge, što je bolno, ali se uspravlja. Više se ne osvrćemo na prošlost, koja nas toliko boli, već gledamo u budućnost, u novu Grčku", rekao je Samaras na otvaranjeu Međunarodnog sajma u Solunu.

Grčki premijer je, poslije više od četiri godine stroge štednje, pozdravio "uspjeh bez presedana" u izvlačenju teško zadužene zemlje iz najdublje finansijske krize u koju je dosad zapala i rekao da će Grčka u narednim mjesecima dobiti zvaničnu potvrdu da je njen javni dug održiv.

Samaras je pozdravio uspjeh u reformisanju zdravstva, socijalnog osiguranja i obrazovanja postignut smanjenjem prekomjernih troškova i suzbijanjem pronevjere.

On je podsjetio da je u roku od par godina izvršeno više reformi nego u prethodnih nekoliko decenija.

U svom godišnjem govoru o ekonomskom stanju, Samaras je predstavio "mapu puta" za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije