Privreda

Samit u Kini: Podrška planu za jačanje privrednih veza

Samit u Kini: Podrška planu za jačanje privrednih veza
Samit u Kini: Podrška planu za jačanje privrednih veza

SUDŽOU- Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope podržali su plan o jačanju ekonomskih veza i kineskih ulaganja u narednih pet godina, u okviru šireg partnerstva Kine i EU, saopšteno je sa samita u kineskom gradu Sudžou.

Učesnici samita Kina-CEEC saopštili su da su spremni da formulišu plan u skladu sa "Strateškim planom za saradnju Kina-EU 2020" i ranijim saopštenjima sa sastanaka premijera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Plan će se odnositi na saradnju u periodu od 2015. do 2020. godine, a provodiće se uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, konsultacije i poštovanje prioriteta svih zemalja, navodi se u saopštenju.

"Učesnici će iskoristiti prilike za potpuno korištenje specijalne kreditne linije od deset milijardi dolara, za osnivanje investiconog fonda od tri milijarde dolara i osnivanja RMB fonda za podršku saradnji 16+1", navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da će učesnici provoditi plan u skladu sa svojim zakonima i regulativama i da će realizacija dogovora biti razmotrena na redovom godišnjem samitu.

"Lideri EU ili njihovi predstavnici dobrodošli su da prisustvuju samitu Kina-CEEC", navodi se u tekstu.

Plan se odnosi na saradnju i kineske investicije u oblasti ekonomije, saobraćajnih veza, industrije, opreme za proizvodnju, finansija, poljoprivrede, šumarstva, nauke, tehnologije, istraživanja, inovacija i zaštite okoline.

Učesnici samita saopštili su da će posvetiti pažnju saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, omladine, sporta, turizma i zdravstva. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije