Privreda

Šansa za ulaganje u region

Šansa za ulaganje u region
Šansa za ulaganje u region

SARAJEVO - Energija, poljoprivreda, turizam i infrastruktura veliki su potencijal zemalja jugoistočne Evrope, koje svojim resursima i kvalitetnom radnom snagom mogu privući investicije.

Istaknuto je to juče na otvaranju petog "Sarajevo biznis foruma", koji je okupio više od 600 investitora, predstavnika vlada, kompanija iz velikog broja zemalja, te će na ovom dvodnevnom skupu biti predstavljeno više od 110 projekata.

"Sarajevo je postalo most prema zemljama Istoka i Zapada. Nudimo ovaj most ostatku regije sa svrhom da se doprinese blagostanju svih koji u njoj žive", istakao je Amer Bukvić, direktor BBI banke, koja je u saradnji s Islamskom razvojnom bankom organizovala "Sarajevo biznis forum" (SBF), započet juče mintom ćutnje zbog poginulih rudara u Turskoj.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i jedan od pokrovitelja, naglasio je da ga raduje što će posebna pažnja na forumu biti posvećena Strategiji jugoistočne Evrope 2020, koju je napravio tim Vijeća za regionalnu saradnju, čija je centralna ideja otvaranje milion novih radnih mjesta u regionu do 2020. godine, što nije nerealno.

Ahmad Mohamed Ali, predsjednik Grupacije Islamske razvojne banke, rekao je da su BiH i region jugoistočne Evrope pripremili dobar poslovni teren i da je važno da kreatori politika znaju da treba da sprovedu strategije. Dodao je da su po izvještaju o investicijama za 2013. godinu zemlje regiona učinile dosta da privuku investicije i da je investirano 700 milijardi dolara.

"SBF je prilika za domaće i regionalne biznismene da izađu s projektima. Učesnici će u otvorenom dijalogu razmatrati brojne poslovne prilike", rekao je Ali, koji je naglasio potencijal za ulaganje u poljoprivredu i proizvodnju organske halal hrane, što je organizacija na čijem je čelu spremna podržati. Kao jednu od mogućnosti razvoja regiona naveo je i sektor nekretnina.

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH i jedan od osnivača SBF, juče je rekao da je BiH, i pored svih teškoća, povoljna za investitore jer još nijedan od onih koji su tu ulagali nije izgubio kapital.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, naglasio je da je ovaj region karakterističan po komplementarnim ekonomijama, što ga čini privlačnijim. Investitorima je poručio da regiju dožive kao mjesto gdje se profit ostvaruje putem investicija i pokretanja proizvodnje za globalno tržište.

Na panel diskusiji o mogućnostima regionalnog razvoja, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, naglasio je da ova zemlja budućnost vidi u partnerstvu regiona, te da su turizam i energetika njeni potencijali.

Kalid bin Mohamed al Atijah, ministar vanjskih poslova Katara, rekao je da su s Crnom Gorom počeli ulaganja u regiju, te da žele istražiti mogućnost ulaganja u infrastrukturu, turizam, ali i poljoprivredu i hidroenergetiku.

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, u svome obraćanju izjavio je da BiH treba mnogo više stranih investicija prijateljskih zemalja, naglasivši da u zemlji postoje veliki potencijali za ulaganje.

"Postoje inicijative koje se odnose na investicije i fondove, kao i inicijative prijateljstva", rekao je Lagumdžija.

Formiranje korporacije koja bi ulagala u poljoprivredu

Tokom "Sarajevo biznis foruma", juče je potpisan memorandum o razumijevanju koji predviđa formiranje dioničke kompanije "BBI poljoprivredna korporacija", koja bi ulagala i poljoprivredu BiH.

"Plan je da ima 100 miliona evra kapitala", rekao je Amer Bukvić, direktor BBI banke. Ovaj memorandum su, osim predstavnika BBI banke, potpisali predstavnici Islamske razvojne banke, te kompanije "Al Meera Consumer Goods Company", "Hassad Food Company" i "Al Othaim Markets".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije