Privreda

Sarajevo ostaje bez gasa

Sarajevo ostaje bez gasa
Sarajevo ostaje bez gasa

SARAJEVO - Kompanija "BH-gas" najavila je da će sutra u podne obustaviti isporuku gasa preduzeću "Sarajevogas", zbog duga od blizu 47 miliona KM.

Iz "BH-gasa" je saopšteno da uprkos ozbiljnim upozorenjima "Gasprom eksporta" da će zbog neredovnih plaćanja prekinuti isporuku gasa BiH, Vlada Kantona Sarajevo još nije obezbijedila "BH-gasu" ključna sredstva.

Dug "Sarajevogasa" prema "BH-gasu" mora biti smanjen ispod 35 miliona KM do početka sezone grijanja, što je minimalan uslov da bi bilo omogućeno redovno snabdijevanje gasom.

"Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da građani i industrija ostanu bez gasa", navodi se u saopštenju.

Iz "BH-gasa" navode da "Sarajevogas" i dalje duguje "BH-gasu" blizu 47 miliona KM, iako je Vlada Kantona Sarajevo još 27. juna dala saglasnost da će kreditnim zaduženjem preduzeća "Sarajevogas" i "Toplane-Sarajevo" taj dug smanjiti za 10 miliona KM do polovine jula.

"BH-gas" je u posljednjih mjesec dana pregovorima sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, "Sarajevogasom" i "Toplanama-Sarajevo" tražio da se ubrzaju aktivnosti za realizaciju kredita.

Za to vrijeme su se čak i uplate tekućih faktura iz "Sarajevogasa" smanjile i usporile do te mjere da je u avgustu "BH-gasu" uplaćeno samo 0,2 odsto od ukupnih potraživanja.

Tim povodom danas je u sjedištu "BH-gasa" održan još jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, "Sarajevogasa" i "Toplana-Sarajevo".

Ministar prostornog uređenja i zaštite životne sredine Zlatko Petrović i direktor "Sarajevogasa" Salih Selmanović tvrdili su da će sredstva od kreditnog zaduženja biti "operativna do kraja mjeseca".

Nakon što je direktor "BH-gasa" Mirza Sendijarević na sastanku podsjetio na upozorenja iz "Gasprom eksporta" zbog neredovnih plaćanja, te da je "BH-gas" primoran upotrijebiti krajnju mjeru prema svojim dužnicima, a to je obustavljanje dotoka gasa preduzeću "Sarajevogas", resorni ministar Zlatko Petrović je napustio sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije