Privreda

"Sarajevogas" ostaje bez plina

"Sarajevogas" ostaje bez plina
"Sarajevogas" ostaje bez plina

SARAJEVO - Ukoliko u toku dana ne bude konkretnih i odgovarajućih prijedloga o načinu rješavanja duga za gas, "BH gas" će isključiti plin "Sarajevogasu", saopšteno je iz "BH gasa".

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović rekao je da će do 15.00 časova informisati "BH gas" hoće li i na koji način biti riješeno dugovanje prema ovoj firmi.

Iako duže vrijeme insistiraju da dug prema "BH gasu" bude izmiren, iz ove firme napominju da do sada nisu dobili konkretne prijedloge za plaćanje ostatka februarske fakture i martovske rate, koja iznosi više od 11,5 miliona KM, dok ukupan dug iznosi skoro 53 miliona maraka.

Ističe se da je navedena dugovanja potrebno hitno riješiti, s obzirom na to da "BH gas" ima ugovorne obligacije prema ruskoj kompaniji "Gazprom eksport".

Dogovoreni iznos duga firma iz BiH trebalo je da počne otplaćivati 15. aprila, ali ona nije u mogućnosti izvršiti obaveze, jer "Sarajevogas" i "Toplane Sarajevo" ne izmiruju svoja dugovanja prema "BH gasu".

Na prošlosedmičnom sastanku čelnih ljudi ove dvije kompanije i kantonalnog resornog ministra nije bilo konkretnih prijedloga za rješavanje duga "Sarajevogasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije