Privreda

Saudijci spremni da investiraju u BiH

Saudijci spremni da investiraju u BiH
Saudijci spremni da investiraju u BiH

SARAJEVO - Kraljevina Saudijska Arabija spremna je ulagati u bh. ekonomiju, kojoj je neophodna pomoć, ali je prije toga potrebno dati zakonske garancije za investicije i određene olakšice.

Poručio je ovo danas u Sarajevu predsjedavajući Savjetodavne skupštine Saudijske Arabije Abdulah bin Ibrahim al Šeika nakon sastanka sa članovima parlamenta BiH, na kojem je razgovarano o konkretnim načinima saradnje dvije države.

"Razmatrali smo pitanja potpisivanja sporazuma ili protokola o saradnji i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, te o uzajamnoj zaštiti investicija, što omogućava sigurnije investiranje", naglasio je Abdulah bin Ibrahim al Šeik, koji je s delegecijom Savjetodavne skupštine Saudijske Arabije doputovao u višednevnu posjetu BiH.

Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta, naglasio je da je na sastanku ponovljena poruka da kapital nema ni rasu ni vjeru, on traži sigurnost.

"Naši gosti su ponovili da emocionalna bliskost i vjerska solidarnost nisu dovoljni da bi se ostvarile investicije. To nam je jasna poruka da moramo poticati tu investicijsku klimu uvjereni, ali to svi ne znaju, da je BiH sigurno područje", rekao je Ljubić dodavši da BiH nudi ogroman potencijal u infrastrukturnom sektoru, u energetici, u poljoprivredi i turizmu.

Ljubić je zahvalio na pomoći Saudijske Arabije koju je u proteklih 20 godina pružila BiH za obnovu u ratu porušene zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije