Privreda

Savanović: Spreman sam da podnesem ostavku

Savanović: Spreman sam da podnesem ostavku
Savanović: Spreman sam da podnesem ostavku

BANJALUKA - Direktor Željeznica Republike Srpske (ŽRS) Dragan Savanović poručio je da je spreman da podnese ostavku ako Vlada ne prihvati novi prijedlog sanacije i rekonstruisanja ovog javnog preduzeća koji priprema uprava.

Savanović je rekao da bi prijedlog sanacije i rekonstruisanja tek  polovinom oktobra trebalo da razmatra Skupština akcionara, ali će prvo Vlada na sjednici da odluči da li je prijedlog prihvatljiv, piše "Euro Blic".

"Imamo plan sanacije preduzeća; samo ga treba doraditi i precizirati da bude jasniji", rekao je Savanović, koji nije htio da kaže kako će uprava riješiti problem viška radnika kojih, prema svim procjenama, ima oko 1.000.

U međuvremenu, Nadzorni odbor je za 22. avgust sazvao vanrednu sjednicu Skupštine akcionara na kojoj će biti razmatrani i prijedlozi o novom kreditu za tekuću likvidnost i o odgođenom plaćanju poreza i doprinosa.  

Savanović je naveo da je planirano zaduživanje od 10 miliona KM kod Komercijalne banke za isplatu tri plate i topla obroka na osnovu sporazuma koji je potpisan sa radnicima prošle godine nakon štrajka.

Akcionari će razmatrati i finansijsko poslovanje ŽRS-a u prvih pola godine, koje, kako piše "Euroblic", pokazuje da je dnevni gubitak u prosjeku viši od 33.000 KM.

"Euroblic" piše da je od januara do kraja juna napravljen minus od gotovo šest miliona KM, a akumulirani gubitak je 191 milion KM, dok su obaveze ŽRS-a čak 294 miliona KM, a potraživanja 28 miliona KM.   

Premijer Aleksandar Džombić pozvao je menadžment 16. jula, nakon tematske sjednice Vlade posvećene stanju u ŽRS-u, da podnese ostavku ako u roku od 90 dana ne donese plan koji će garantovati sanaciju i opstanak ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije