Privreda

Savremena GPS tehnologija u službi efikasnog poslovanja

Savremena GPS tehnologija u službi efikasnog poslovanja
Savremena GPS tehnologija u službi efikasnog poslovanja

Efikasno upravljanje firmom je izuzetno zahtjevan posao, naročito ako se upravlja ljudima i vozilima koji su u stalnom pokretu.Vlasnici i menadžeri transportnih firmi, voznih parkova i vlasnici kamiona, dostavnih ili drugih vozila moraju da vode računa o mnogo faktora koji utiču na uspješnost poslovanja firme.

Cijena goriva, održavanje vozila, osiguranje, plate zaposlenih i drugi troškovi koji rastu, su samo neka od pitanja s kojim se svakodnevno susreću. Isto tako za svaku firmu je velika investicija obnavljanje i održavanje voznog parka i samim tim je neophodno da sva vozila i oprema budu operativni, maksimalno efikasni i sigurni.

Dodatno, u nekim situacijama nema ni pouzdanih i ažurnih informacija  gdje se nalaze vozila, kojim putem idu i kada će stići na svoju destinaciju. Izazovi  se dodatno usložnjavaju kako se broj vozila povećava. U cilju što bolje organizacije resursa svojevremeno su se koristila rješnja koja nisu omogućavala raspolaganje informacijama o vozilima u realnom vremenu. Bilo je teško za povjerovati da će napredna tehnologija Sistem globalnog pozicioniranja (GPS) koja je prvobitno razvijena za vojne potrebe moći koristi u svakodnevom poslovanju i to na način na koji je to danas moguće i dostupno po vrlo povoljnim cijenama.  U posljednjih deset godina i za firme iz Bosne i Hercegovine su dostupne usluge satelitskog praćenja vozila.

Lider u ovoj oblasti, Satwork d.o.o. iz Banja Luke, je prisutan na tržištu od 2005.godine i orijentisan isključivo na razvoj i pružanje GPS usluga, što omogućava potpunu posvećenost  u praćenju svjetskih trendova i približavanje tržištu, a isto tako usmjerenost na zadovoljnje potreba klijenata u pogledu kreiranja dodatnih funkcionalnsti, različitih izvještaja i servisa.  

Za korištenje usluge je neophodna ugradnja GPS uređaja u vozila, koji primaju signale sa satelita,  te se određuje tačna trenutna lokaciju vozila, prati pravac kretanja, brzina kretanja, prekoračenje brzine, da li se vozilo kreće dogovorenom rutom ili skreće sa te rute, da li se zaustavlja, koliko i gdje. Korisnik usluge dobija informacije preko internetske stranice http://satwork.net/ . Informacije su dostupne u formi pregleda vozila na mapi, tabelarnim prikazima, izvještajima za različite periode. Svi izvještaji su laki za korišćenje i dostupni odmah.

Korištenjem sistema lociranja i praćenja korisnici ostvaruju direktne benefite kao što su praćenje vozila i kontrola u realnom vremenu, brz vizuelan pregled svih vozila, ostvarenje ušteda u novcu i vremenu, a sve to vodi boljoj organizaciji, boljoj iskorištenosti resursa i povećanju efikasnosti poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije