Privreda

Sedam prepreka koči poslodavce

BANJALUKA - Unija udruženja poslodavaca RS je privrednicima i zvaničnicima Vlade RS danas predstavila plan za poboljšanje uslova domaće poslovne klime, pri čemu je identifikovala sedam osnovnih prepreka za razvoj privatnog kapitala.

U okviru okruglog stola, pod nazivom "Privatni kapital - stanje i perspektive" u Banjaluci, iz Unije udruženja poslodavaca RS naveli su da su nestabilna politička klima, neefikasan socijalni dijalog, zahtjevan regulatorni okvir, nefleksibilno radno zakonodavstvo, korupcija, siva ekonomija i neprilagođenost obrazovnog sistema potrebama tržišta rada suštinski najveće prepreka razvoja poslovnog okruženja u RS.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije, tom prilikom konstatovao je da je iza poslodavaca RS teška i komplikovana godina, ali i da ubuduće imaju namjeru da efikasno učestvuju u izmjeni poslovnog ambijenta.

"Naš cilj je da kao odgovoran socijalni partner i najproduktivniji dio zajednice ponudimo rješenja koja u značajnoj mjeri mogu poboljšati poslovni ambijent, ali i pokazati institucijama RS da u nama imaju oslonac za sprovođenje suštinskih i najznačajnijih reformi u RS", rekao je Zgonjanin.

Prema njegovim riječima, prepreke koje su identifikovali u perspektivi bi trebalo da se nađu u okviru nekog narednog akcionog plana Vlade RS na čijoj bi se realizaciji zajedno radilo.

On je konstatovao da trenutna konkurentska pozicija domaće ekonomije nije na zadovoljavajućem nivou.

"Mi se moramo uključiti u trku sa zemljama regiona koje snažno idu u pravcu rasterećenja privrede, a upravo je tu za nas jedno od ključnih pitanje radnog zakonodavstva. Mi moramo dobiti novi zakon o radu koji će stvoriti uslove za veću mobilnosti radne snage", istakao je Zgonjanin.

Iz Unije udruženja poslodavaca pohvalili su najnovije poteze Vlade RS kojima je omogućena registracija firme za samo tri dana i povrat neoporezivog dijela dohotka do 200 KM.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, koja je prisustvovala skupu, ocijenila je kao veoma važno da RS u narednom vremenu napravi što više koraka na rasterećenju privrede.

"Veoma je važno da smo napravili korake za rasterećenje privrede. Ponovo smo uveli neoporezivi dio plate, kao i defiskalizaciju za mala preduzeća, što će svakako biti značajno. Uradili smo i čitav niz zakonskih rješenja koja prate ove mjere, ali svjesna sam da ima još mnogo privrednih zahtjeva na kojima ćemo raditi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da RS ove godine nije išla na povećanje poreza, i da je po tome među rijetkima u regionu, te dodala da postoji institucionalna podrška za sve ono što radi poslovna zajednica.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, istakao je kako je posljednjih godina štednja građana RS u bankama porasla na više od dvije milijarde KM, te da bi taj "zarobljeni" kapital trebalo da bude investiran u poslovne aktivnosti i stavljen u funkciju ekonomskog razvoja.

Skupu je prisustvovao i Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je naglasio da Vlada ulaže maksimalne napore s ciljem stvaranja boljeg poslovnog okruženja i privlačenja investitora.

"U stalnoj smo komunikaciji s privrednicima i investitorima u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju ambijenta za poslovanje i investiranje", rekao je Kovačević i dodao da je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja i povećanje konkurentnosti domaće privrede prioritet Ekonomske politike RS za 2014. godinu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije